Svijet
1

Grčka zatvorila vođu Zlatne zore prije suđenja

Klix.ba
Nikos Michaloliakos (Foto: AFP)
Nikos Michaloliakos (Foto: AFP)
Vođa grčke ultradesničarske stranke Zlatna zora, poznat po svojim antiimigracijskim stavovima, zatvoren je prije početka suđenja za pripadanje kriminalnoj grupi.

Odluka je donesena nakon što je vođa Zlatne zore, Nikolaos Mihaloliakos, odgovorio na optužbe za vođenje i učestvovanje u kriminalnoj organizaciji te negirao sve optužbe.

Grčka policija je prošle sedmice uhapsila Mihaloliakosa, nekoliko članova Parlamenta i desetak pripadnika Zlatne zore.

Premijer Antonis Samaras obrušio se na stranku još 18. septembra nakon ubistva 34-godišnjeg antifašističkog repera Pavlosa Fyssasa, kojeg je izbo pristalica Zlatne zore, George Roupakias.

Roupakias je policiji priznao ubistvo i veze sa Zlatnom zorom, ali stranka je negirala svaku povezanost sa ubistvom koje je izazvalo masovne proteste širom zemlje.

Policija je uhapsila 30 članova Zlatne zore, koja je dobila 18 mjesta u Parlamentu nakon izbora u junu prošle godine i osvajanja gotovo sedam posto glasova.

U sudskom svjedočenju otkriveno je kako su članovi stranke navodno počinili desetke kriminalnih djela, uključujući i pokušaje ubistva te nasilne ulične racije.

"Učestvovao sam nekoliko puta u aktivnostima koje su uključivale 50 ili 60 motocikala sa po dvije osobe. Suvozači su držali grčke zastave i udarali sve Pakistance koje su vidjeli", rekao je jedan od bivših članova u svjedočenju.

Članovi Zlatne zore organizovali su "napadačke milicije", u kojima su deseci članova na motociklima napadali imigrante.

Stranka je izrazila otvoreno neprijateljstvo prema ljevičarskim protivnicima i imigrantima. Obavezali su se izbaciti sve imigrante iz Grčke i osigurati granice minama i oružanim patrolama. Stranka se, također, protivi mjerama štednje uvedene zbog vraćanja kredita EU, IMF-u i Evropskoj centralnoj banci.