Svijet
0

Grčka: U neredima povrijeđeno najmanje 46 osoba

SRNA
Foto: Sky News
Foto: Sky News
Grčki zvaničnici izjavili su danas da je 46 ljudi povrijeđeno u jučerašnjim demonstracijama u prijestonici Atini, uključujući 37 policajaca.

Policija je upotrijebila suzavac kako bi rastjerala grupu mladića sa ulice u neposrednoj blizini zgrade parlamenta, dok je uhapšeno najmanje 14 osoba.

Ulice u grčkoj prijestonici osvanule su prekrivene kamenicama i drugim ostacima nakon prvog dana dvodnevnog štrajka pokrenutog kao znak protesta zbog najavljenih mjera. Na ulicama je bilo raspoređeno više od 5.000 policajaca

Poslanici u grčkom parlamentu tokom dana treba da glasaju o novim mjerama štednje koje su izazvale štrajkove širom zemlje i žestoke nemire u Atini.

Premijer Jorgos Papandredu ističe da samo mjere štednje vrijedne 28 milijardi eura mogu da pomognu Grčkoj "da ponovo stane na svoje noge".

Ukoliko paket mjera ne bude odobren EU i Međunarodni monetarni fond (MMF) neće dati zeleno svjetlo za puštanje posljednje tranše pomoći, koja je Grčkoj neophodna da bi isplatila pristigle obaveze.

Paket pomoći i njegovo sprovođenje mora biti usvojeno na odvojenim glasanjima zakazanim za danas i sutra u grčkom parlamentu.
Ukoliko bude usvojen, evropski zvaničnici počeće i sa finalizacijom detalja o drugom paketu finansijske pomoći, čija je vrijednost 120 milijardi eura, i koji je predviđen za pomoć Grčkoj za isplatu dugovanja do kraja 2014. godine.

Kasno sinoć i novimenovani direkrtor Međunaornog monetarnog fonda Kristin Lagard zatražila je od grčkih političara da se ujedine kako bi zemlja izbjegla bankrot.

"Rješava se sudbina Grčke. Ukoliko bi večeras imala neku poruku za Grčku, onda je to poziv opoziciji da se pridruži trenutno vladajućoj stranci i time stvori nacionalno jedinstvo", istakla je Lagard.