Svijet
0

Grčka: Poslanik uzviknuo "Heil Hitler"

Anadolija
Panagiotis Iliopoulos (Foto: AFP)
Panagiotis Iliopoulos (Foto: AFP)
Poslanik neonacističke partije Zlatna zora Panagiotis Iliopoulos izbačen je sa sjednice Parlamenta Grčke nakon što je vrijeđao poslanika iz ljevičarske partije Syriza.

Iliopoulos je imao verbalni obračun s liderom partije Syriza Ioannis Dragasakisom, a dok je izvođen iz sale neko od poslanika je nekoliko puta uzviknuo nacistički poklič "Heil Hitler".

Nakon verbalnog obračuna Iliopoulosa i poslanika ljevičarske partije, poslanik neonacističke partije Zlatna zora je izbačen iz parlamenta.

Potpredsjednik parlamenta i poslanik Syrize Ioannis Dragasakis je, nakon verbalne prepirke, zatražio da se sa sjednice udalji Iliopoulos, koju su potom napustili i ostali poslanici partije Zlatna zora.

Prema pisanju grčkih medija, nacistički pozdrav "Heil Hitler" uzviknuo je poslanik Zlatne zore Christos Pappas.

Prošle sedmice Pappas je u državnom parlamentu priznao da je prije nekoliko godina napisao tekst u kojem je hvalio Adolfa Hitlera kao "vizionara".

"Hvala vam što iznosite tekstove iz naše mladosti. Nacionalizam je mladost našeg svijeta i budućnost pripada nacionalizmu", kazao je tada Pappas.

Partija "Zlatna zora" ušla je u parlament Grčke poslije izbora u junu 2012. godine, kada su osvojili sedam posto glasova i dobili 18 od ukupno 300 poslaničkih mjesta.