Financial Times
0

Grčka je spremna da traži pomoć MMF-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
O grčkoj dužničkoj krizi i mjerama štednje najviše u četvrtak piše Financial Times, koji je s naslovne strane javlja da je "Grčka spremna da traži pomoć MMF-a".

List objašnjava da će Atina to uraditi ako joj finansijsku pomoć ne pruže evropski susjedi, a pomoć joj je potrebna pošto je usvojila najstrožije mjere za smanjenje potrošnje viđene posljednjih decenija.

To pitanje biće i na dnevnom redu sastanka premijera Papanderua s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu u petak, poslije čega će šef grčke vlade putovati u Pariz i Washington da takođe traži podršku za svoju zemlju zahvaćenu krizom.

Financial Times piše i da je Evropska komisija ragovala na rasprodaju grčkih finansijskih tržišta, pozivom na strožiju provjeru kreditnih papira od vrijednosti - i objašnjava da EK-a time želi da se osigura od rizika da se neke članice nađu u situaciji da ne mogu da otplaćuju svoje obveznice.

U redakcijskom komentaru na istu temu, Financial Times piše o grčkim "lekcijama iz političke ekonomije" i opisuje tu balkansku zemlju kao stisnutu između tržišta državnih obveznica s jedne i svojih evropskih susjeda, s druge strane.

Ona, tako stisnuta, jedino može da stegne zube i trpi bol. Najbolje rješenje bi bilo korišćenje stand-by aranžmana MMF-a, ali ako EU stvarno želi da podrži likvidnost jedne svoje članice, onda treba da garantuje i status njenog suverenog duga kao jamstvo kod Evropske centralne banke.

Trenutno, status grčkog duga zavisi od procjene agencija za kreditni rejting, objašnjava Financial Times.

Međutim, prije nego što bude napravljen veliki politički korak da joj se pomogne, Grčka mora da pokaže da čini sve što može.

A da li neko u to vjeruje, vidjeće se po reakcijama tržišta na ovonedjeljno nedovoljno jasno izdavanje grčkih državnih obveznica - i tokom posjete grčkog premijera Belinu u petak, zaključuje Financial Times.