Komentari (7)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Grčka kolijevka civilizacije. Recite hvala i ustanite svaki put kad se spomene Antička Grčka.
Eto sam si rekao nakon pollisa grčko carstvo Aleksandra Velikog. Grčka je tamo gdje se govorio grčki, npr. Sarakuza je grčka iako je na Siciliji. Nema naravno Grčke u današnjem obliku ali u sadašnjem obliku sve su države nastale nedavno. http://sh.wikipedia.org/wiki/Anti%C4%8Dka_Gr%C4%8Dka
pa jesi li glup ili slijep, ako pogledas napisao sam u anticko doba bile su grcke drzavice polisi, ali nikako drzava grcka pod tim nazivom, imao si npr spartu i njen saveznike druge drzave polise, i imao si atinu i njene saveznike druge drzave polise. Ali nije ibla grcka ujedinjena pod tim nazivom. Npr imperatorum hellas ili regnorum hellas. A sada ako si toliko pametan navedi mi argumente koji pobijaju omje argumentaciju tj navedi mi izvore gdje se grcka prije oslobadjanja od otomanske imperije spominje kao drzava. Te drzave polisi su potpali kasnije pod makedonsko carstvo alexandra makedonskog al opet nije hellas grcka. Poslije su dosli rimljani i kada se rimsko carstvo razdvojilo na istocno i zapadno (bizantiju) koja je opstala do kasnog srednjeg vijeka bila je rimsko carstvo byzantinum. A bizantski car je nosio titulu car romejaca (rimljana) dakle nema hellas ili grka vec romejaca (rimljana)
Znači nedovoljan 1. Ko kad bi rekao nije postojala Bosna i Hercegovina do \'92. Znači postojala je Bosna ali nikada Bosna i Hercegovina. Grčka - kolijevka civilizacije
kad su to grci bili nezavisna drzava u povijesti, tj kao drzava hellas prije odvajanja od otomanske imperije 1900. Dakle u anticko doba postojale su drzave polisi ali nikako grcka kao drzava, u srednjem vijeku tu je bila bizantija ali je ona bila zapadno rimsko carstvo nikako grcka. Dakle kada su to oni postali drzava pod nazivom hellas tek 1900 nakon oslobadjanja od turaka. Pa grci imaju isti problem kao i hrvati oko drzave, jer i hrvatska od 10 stoljeca pa do 1918 bila je pod ugarskom i tek su se 1918 oslobodili madjara. A drzavu dobili pod nazivom hrvatska tek 1945 kada im je tito dao. Sto se tice grka pa oni su skupa sa srbima, i bugarima srusili bizantsko carstvo.
Nije Dan Nezavisnosti nego Dan Sjećanja na Nezavisnost
BUDITE DRUGI