Neka bila vezana
80

Gotovo 300 tijela pronađeno u masovnoj grobnici u kompleksu bolnice na jugu Gaze

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Masovna grobnica s gotovo 300 tijela otkrivena je u bolnici u gradu Khan Younisu na jugu Gaze, rekli su u ponedjeljak zaposlenici Civilne zaštite Gaze, nakon povlačenja izraelskih snaga iz tog područja ranije ovog mjeseca.

Pukovnik Yamen Abu Suleiman, direktor civilne zaštite u Khan Younisu, rekao je u ponedjeljak za CNN da su "danas izvučena 73 tijela" u dvorištu medicinskog kompleksa Nasser, čime je "ukupni broj porastao na 283".

Sulejman je naveo da su neka od tijela pronađena sa zavezanim rukama i nogama, “i bilo je znakova pogubljenja na terenu. Ne znamo jesu li živi zakopani ili pogubljeni. Većina tijela je raspadnuta.”

CNN ne može potvrditi Sulejmanove tvrdnje i ne može potvrditi uzroke smrti među tijelima koja su iskopana.

CNN je kontaktirao Izraelske obrambene snage (IDF) za komentar nakon otkrića masovne grobnice, uključujući i to jesu li tijela koja su bila pokopana u bolnici izvađena iz grobnice radi DNK testova i jesu li ponovno pokopana. CNN je poslao nekoliko pitanja IDF-u u nedjelju i ponedjeljak.

Prethodno je glasnogovornik Civilne zaštite Khan Younisa i voditelj misije potrage, Raed Saqr, rekao za CNN da traže tijela još 400 nestalih nakon što je izraelska vojska otišla 7. aprila.

Novinar CNN-a koji je u nedjelju posjetio mjesto događaja rekao je da su ljudi pokopali tijela članova porodice koji su ubijeni u krugu bolnice u januaru kao privremenu mjeru. Kad su se vratili nakon izraelskog povlačenja, otkrili su da su tijela bila ekshumirana - očito zato što je IDF koristio DNK testiranje kako bi utvrdio je li među mrtvima bilo koji od talaca držanih u Gazi.

Tijela su zatim položena u najmanje jednu zajedničku grobnicu, rekao je stringer.

Jedan muškarac na licu mjesta rekao je za CNN da tek treba pronaći tijelo svog 21-godišnjeg sina koji je ubijen u januaru

“Još ga nisam našao. Tamo smo ga pokopali. Ali ne možemo ga pronaći. I htjeli smo mu napraviti pristojan grob.”

Drugi čovjek, koji je rekao da je njegov brat Alaa također ubijen u januaru, rekao je: “Danas sam ovdje i tražim ga. Dolazim ovamo u bolnicu zadnja dvije sedmice i pokušavam ga pronaći. Nadam se da ću ga uspjeti pronaći.”

Pokazujući na srušenu palmu, čovjek je rekao da je njegov brat privremeno pokopan na tom mjestu.

“Sahranio sam ga tamo sa strane, ali ne mogu ga naći. Izraelci su iskopali mrtva tijela i zamijenili ih. Uzeli su DNK testove i izmiješali sva mrtva tijela.”

Muškarčeva majka rekla je da su tragali dvije sedmice i da nisu uspjeli pronaći njegovo tijelo.

Druga je žena rekla za CNN da je provela 10 dana tražeći tijelo svoje kćeri, koja je ubijena i pokopana u krugu bolnice krajem siječnja nakon što je pogođena obližnja stambena zgrada.

Rekla je da su Izraelci “iskopali mrtva tijela i zamijenili ih. Ona i stričeva žena pokopane su u isti sat.”

“Pronašli smo tijelo žene njenog strica. Ali ostale ne možemo pronaći", kazala je majka.

Saqr je u nedjelju za CNN rekao da je osoblje Civilne zaštite već tri dana tražilo tijela u medicinskom kompleksu i da je operacija u toku.

"Imamo informaciju da je 400 nestalih, a za ostalim tijelima nastavljamo potragu", kazao je.

IDF je rekao da je uklonio desetke tijela iz Gaze radi DNK testova u Izraelu, prije nego što su ostatke vratili u kontejnere.

Područje oko medicinskog kompleksa Nasser doživjelo je intenzivno bombardiranje i borbe u januaru i februaru. U to je vrijeme CNN izvijestio o pokapanju tijela u krugu bolnice zbog nedostatka sigurnog pristupa grobljima.