Svijet
23

Gori 100 kvadratnih kilometara: Prve žrtve vanrednog stanja u Kanadi

Klix.ba
(Foto: Twitter)
Najmanje dvije osobe su poginule tokom evakuacije u kanadskoj zapadnoj Alberti u kojoj bukti jedan od najvećih požara u historiji ove sjevernoameričke države.

Skoro 90.000 građana grada Fort McMurray napustilo je svoje domove, a vatra koja je trenutno van kontrole progutala je 10.000 hektara (100 km2) visoke šume i niskog rastinja, prenosi RT.

Vatra je uništila 1.600 domova, a pored evakuacije vlasti su naredile da stanovnici šireg područja obavezno prokuhaju vodu prije nego što je upotrijebe, a zbog bojazni od moguće kontaminacije uslijed pepela i gasova koji se oslobađaju tokom požara.

Prve žrtve požara poginule su zbog panike prilikom evakuacije, tj. uslijed saobraćajne nesreće koja se zbog neprilagođene brzine dogodila na autoputu 881.

Požar je presjekao značajne autoputeve 63 i 69 što znači da je evakuaciju nemoguće sprovesti preko sjevernih i južnih gradskih vrata.

Također, vatra se opasno približava Međunarodnom aerodromu Fort McMurray, dok su civilni objekti i domovi u blizini piste već evakuisani. Pomoć u evakuaciji stanovništva i gašenju požara koji je izbio 1. maja pručaju Oružane snage Kanade