Svijet
0

Godišnjica otetih i ubijenih 19 Bošnjaka u Štrpcima

FENA
Prije 14 godina iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd - Bar u stanici Štrpci oteto je i ubijeno 19 Bošnjaka.

Kako odmiču godine od 27. februara 1993. kao da ostaje sve manje nade porodicama otetih i likvidiranih putnika da će saznati odgovor barem na elementarno pitanje o mjestu na kome su sahranjeni posmrtni ostaci nedužnih civila.

Povodom godišnjice tragičnog događaja, u Prijepolju će se održati Mimohod šutnje i izvesti program pod nazivom "Sjećanje za budućnost". Saopćenjem su se oglasili i Fond za humanitarno pravo i Sandžački odbor iz Novog Pazara, koji ističu da nekažnjavanje vinovnika strašnih nedjela izaziva zebnju da se ona mogu ponoviti.

Inače, prije dvije godine općinska skupština donijela je odluku da se u Prijepolju izgradi spomen-obilježje. Međutim, iako je utvrđena lokacija, izgled i poruka koja će se nalaziti na spomeniku, odluka je i dalje mrtvo slovo na papiru jer se opstruira realizacija.

U maratonskom sudskom sporu koji je trajao šest godina do sada je jedino osuđen Nebojša Radisavljević iz Despotovca, a svi ostali akteri, njih oko 30, i dalje su van domašaja pravde.

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je nadležne organe Srbije da nađu i kazne sve odgovorne, uključujući predstavnike tadašnjih republičkih i saveznih vlasti, za zločin u Štrpcima.

Ta nevladina organizacija je zatražila od vlasti u Srbiji i da obešteti porodice žrtava tog zločina. Inicijativa navodi da se, na osnovi dokumentacije se suđenja u Višem sudu u Bijelom Polju vidi da su sa pripremama za otmicu bili "upoznati najviši državni organi tadašnje SRJ i Republike Srbije".

Nevladina organizacija Žene u crnom saopćila je danas da nikada neće prestati da traži istinu o ratnim zločinima i da će se zalagati za kažnjavanje njihovih organizatora, naredbodavaca i počinilaca.

"Tražit ćemo pravdu i dostojanstvo za žrtve zločina počinjene u naše ime", istakle su Žene u crnom. Ta nevladina organizacija je podsjetila da su još na slobodi organizatori, naredbodavci i izvršioci otmice i ubistva 19 ljudi iz voza u stanici Štrpci.

Žene u crnom su pozvale pravosuđe da utvrdi odgovornost svih koji su tokom suđenja u Belom Polju Nebojši Ranisavljeviću, jedinom koji je osuđen za taj zločin, spominjani kao otmičari i da saopći ko je organizovao i naredio otmicu.

Fond za humanitarno pravo i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda podsjećaju da bez suočavanja s prošlošću i odgovornošću nema suštinske demokratizacije društva. Nadležne institucije i pojedinci duguju stradalima, njihovim porodicama, i svim građanima potpunu istinu o zločinu, navode ove organizacije.

Odbor za zaštitu ljudskih prava i humanitarnu djelatnost iz Priboja ocijenio je danas da su iznevjerena očekivanja porodica 19 Bošnjaka i jednog Hrvata otetih i ubijenih u Štrpcima prije 14 godina, da će počinioci i nalogodavci tog zločina biti izvedeni pred lice pravde.

Vlasti u Srbiji nikada nisu pokušale da procesuiraju zločin u Štrpcima, iako je u njemu stradalo devet njenih građana, dok je Crna Gora osudom Nebojše Ranisavljevića, jednog od 25 počinilaca, priredila pravosudnu lakrdiju, navodi se u saopćenju, prenosi B92.

"Taj zločin nad Bošnjacima produžetak je onih koji su se, u Sjeverinu, Kukurovićima, Bukovici, Priboju i Pljevljima, dogodili u cilju stvaranja etnički čistih prostora u Srbiji i Crnoj Gori uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom", ocjenjuje se u saopćenju.