Želi referendum u svojoj zemlji
1

Globalna elita kritikuje plan britanskog premijera o izlasku iz EU

Klix.ba
David Cameron
David Cameron
Britanski premijer David Cameron će na ovogodišnjem okupljanju u švicarskom gradu Davosu zasigurno biti dočekan uz kritike globalne elite. Naime, Cameron je obećao da će održati referendum o članstvu Velike Britanije u Evropskoj uniji.

Na Svjetskom ekonomskom forumu, koji se održava u ovom švicarskom zimskom odmaralištu, vodeći svjetski političari i biznismeni će raspravljati o tome da li je globalna finansijska kriza konačno prošla ili ne.

Međutim, postoji velka šansa da će se skrenuti sa teme kada za govornicu stanu Cameron i ministar finansija Velike Britanije George Osborne, a sve zbog činjenice da je Cameron najavio da će do 2017. godine održati referendum o članstvu Velike Britanije u Evropskoj uniji.

Njegova najava je zakomplikovala stvari onda kada su se politički i poslovni lideri konačno ponadali da je nakon trogodišnje dužničke krize evropska ekonomija konačno postala stabilna.

Italijanski premijer Mario Monti je rekao kako vjeruje da će britanska javnost izabrati da ostanu u Evropskoj uniji, prenosi AFP.

Cameron se nada da će dobiti podršku evropskih lidera u namjeri da ponovo pregovara o uslovima članstva Velike Britanije u Evropskoj uniji prije nego britanska javnost dobije priliku da izađe na referendum. Reakcija evropskih lidera je za sada rezervisana, a Francuska i Njemačka su upozorile Veliku Britaniju da ne može očekivati da sama bira prava koja joj odgovaraju.

O razvojnim ciljevima za budućnost u Davosu će danas govoriti generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon, predsjednik Microsofta Bill Gates i kraljica Jordana Rania.