Svijet
0

Glavni haški tužitelj Karadžića će pričekati u Haagu

FENA
Glavni haški tužitelj Serge Brammertz odgodio je svoj posjet Beogradu, u koji je trebao doputovati u utorak, nakon što su srbijanske vlasti priopćile da je uhićen haški optuženik Radovan Karadžić, potvrdila je njegova glasnogovornica Olga Kavran.

Brammertz će, umjesto posjeta Beogradu, pomno pratiti informacije iz Beograda u očekivanju Karadžićevog brzog prebacivanja u Haag, kazala je Kavran.

U svojoj izjavi nakon uhićenja Radovana Karadžića, glavni haški tužitelj je ocijenio da je to "ključno postignuće u suradnji s Haškim sudom". Naglasio je kako je dan Karadžićeva uhićenja vrlo značajan za žrtve koje su na to čekale više od desetljeća, kao i za međunarodnu pravdu, zato što jasno pokazuje da "nitko nije izvan dosega zakona i da će prije ili kasnije svi bjegunci biti privedeni pravdi".

Tužitelj Brammertz se u Beogradu trebao u utorak i srijedu sastati s predsjednikom Nacionalnog vijeća za suradnju s Haškim sudom Rasimom Ljajićem i tužiteljem za ratne zločine Srbije Vladimirom Vukčevićem, kao i s predsjednikom Borisom Tadićem i novim premijerom Mirkom Cvetkovićem i drugim visokom državnim dužnosnicima.