Svijet
0

Glasanje o sankcijama Iranu u ponedjeljak

FENA
Glasanje o trećoj rezoluciji kojom bi se Iran kaznilo zbog njegova nuklearnog programa, koje se u subotu trebalo održati u Vijeću sigurnosti UN-a, odgođeno je za ponedjeljak, doznaje se od diplomatskih izvora.

Glasanje je sada predviđeno za ponedjeljak u 18 sati po srednjoevropskom vremenu, izvijestio je zapadni diplomat koji nije htio otkriti identitet.

Koautori teksta, Francuska, Velika Britanija i Njemačka, još uvijek razgovaraju s četirima članicama - Južnoafričkom Republikom, Indonezijom, Libijom i Vijetnamom - koje su suzdržane, kako bi ih pokušali uvjeriti da ga prihvate, rekao je drugi zapadni diplomat, prenio je Reuters.

Rezolucija predviđa pooštravanje postojećih sankcija, uključujući zabranu putovanja i zamrzavanje računa zbog odbijanja Islamske Republike da obustavi obogaćivanje urana.

Obogaćeni uran može da se upotrijebi za proizvodnju goriva za nuklearne elektrane, ali i atomskog oružja.

Rezoluciju je podržalo pet stalnih članica Vijeća sigurnosti - Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Narodna Republika Kina - i još šest, od ukupno 15 članica Vijeća, što znači da se njeno usvajanje ne dovodi u pitanje, navela je britanska agencija.