Žitarice kao pokazatelj
100

Gerhard Schroeder tvrdi da Putin želi pregovarati o rješenju za Ukrajinu

F. H.
Gerhard Schroeder (Foto: EPA-EFE)
Gerhard Schroeder (Foto: EPA-EFE)
Gerhard Schroeder, bivši njemački kancelar i prijatelj Vladimira Putina kazao je da Rusija želi pregovarati o mirnom rješenju, a da je dogovor koji je postignut o izvozu ukrajinskih žitarica korak naprijed.

"Dobra vijest je da Kremlj želi pregovarati o rješenju. Prvi korak je dogovor o žiatricama, možda to polako može biti prošireni na primirje," rekao je Schroeder dodajući da se prošle sedmice u Moskvi susreo sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Rusija i Ukrajina su prošle sedmice postigle dogovor koji je omogućio da počne izvoz žitarica iz ukrajinskih luka po prvi put nakon što je u februaru započela invazija na Ukrajinu.

Schroeder je izrazio nadu da rješenje za krucijalne probleme kao što je Krim može biti prođeno tokom vremena.

"Možda ne za 99 godina kao u slučaju Hong Konga, ali u sljedećoj generaciji", dodao je. Kao alternativu za članstvo Ukrajine u NATO naveo je neutralnost koju ima Austrija.

O situaciju u regiji Donbasa rekao je da bi rješenje moglo ići u pravu švicarskog kantonalnog sistema, ali da bi se Putin trebao vratiti na predratne tačke.

Schroeder koji je bio njemački kancelar od 1998. do 2005. godine kritikovao je rat u Ukrajini, ali je odbio da osudi Putina. Zbog njegovih proruskih stavova oduzeto mu je državno finansiranje koje je uživao.