Svijet
0

Generalni sekretar VE povodom godišnjice napada u SAD-u

FENA
Svijet je 11. septembra 2001. godine na brutalan način ušao u novu eru kada su u New Yorku, Pensilvaniji i Wasingtonu ubijeni muškarci i žene, žrtve novog oblika terorizma koji se očitovao neizrecivom brutalnošću, u razmjerama bez presedana, saopćeno je iz Vijeća Evrope u ponedjeljak.

"Otada smo svjedoci drugih napada u Evropi i drugdje. Nedavna hapšenja u Danskoj i u Njemačkoj nas podsjećaju da je terorizam posvuda. Dužnost je vlada da učine sve što je u njihovoj moći kako bi zaštitile stanovništvo od ove prijetnje", navodi se u saopćenju generalnog sekretara Vijeća Evrope Terryja Davisa povodom šeste godišnjice napada.

Iste te vlade treba da poštuju pravo, što za članice Vijeća Evrope znači isto tako poštivanje Evropske konvencije o ljudskim pravima. Povrijediti konvenciju značilo bi igrati igru terorista jer bi dobro i zlo bili u istoj ravni, a teroristima bi bilo lakše da angažiraju nove pristalice i prošire svoj utjecaj, smatra Davis.

Već decenijama, a naročito od 11. septembra 2001., Vijeće Evrope nastoji ojačati kolektivnu sposobnost zemalja članica da se bore protiv terorizma, uz poštivanje ljudskih prava.

Evropa zna da je to neophodan uvjet za trijumf borbe protiv terorizma, više nego moralni imperativ, zaključuje se u saopćenju.