Svijet
0

General Petraeus: Pakistan je ugrožen

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki američki vojni zvaničnik general David Petraeus upozorio je da militantni pokreti u Pakistanu prijete samom opstanku te zemlje.

General Petraeus, koji je nedavno imenovan na mjesto načelnika glavnog zapovjedništva američkih oružanih snaga, izjavio je da se Pakistan mora suočiti s tim problemom na sveobuhvatan način.

On je ove ocjene iznio nakon sastanka s britanskim premijerom Gordonom Brownom u ponedjeljak u Londonu.

"Oni (Pakistan) očito su suočeni s prijetnjom. Priroda i značaj te prijetnje postaju sve jasniji vlastima u Islamabadu. Čuli ste novoizabranog predsjednika Zardarija. Čuli ste načelnika vojske i druge koji priznaju da je ovo prijetnja samoj egzistenciji Pakistana. To je prijetnja s kojom oni moraju suočiti", rekao je Petareus.

Američki general je izjavio da je spreman pomoći Pakistanu da se trajno posveti rješavanju problema pobunjeničkih grupa.

Njegove izjave uslijedile su u trenutku pojačanih napetosti između Washingtona i Islamabada povodom američkih vojnih napada na naoružane grupe na sjeverozapadu Pakistana.

Ti američki napadi razbješnjeli su pakistansku vladu, a u blizini granice bilo je incidenata u kojima su pakistanski vojnici ispalili hice upozorenja na američke helikoptere, prenio je BBC.

Smatra se da u pograničnoj oblasti Bajaur djeluju talibani i Al-Qaida koji su potisnuti iz Afganistana. Pakistanska vojska mjesecima vodi oštru vojnu kampanju protiv naoružanih grupa na sjeverozapadu zemlje duž granice s Afganistanom.

Pokušaji vlade da s njima pregovara nisu uspjeli. Zbog sukoba tu je oblast prema podacima UN-a napustilo 20.000 ljudi.

Pakistan je u posljednje vreme suočen s nizom samoubilačkih bombaških napada koji se pripisuju militantnim grupama.

Najteži napad se dogodio ovog mjeseca u Islamabadu kada je u eksploziji u hotelu Marriott poginulo više od pedeset ljudi, od kojih su većina bili Pakistanci.