Izvršio državni udar
0

General koji je preuzeo vlast u Gabonu osvojio javnost brišući etničke podjele u vojsci

S. M.
Svrgnuti predsjednik Gabona Ali Bongo i general Brice Oligui Nguema
Svrgnuti predsjednik Gabona Ali Bongo i general Brice Oligui Nguema
Nakon što je svrgnuo gabonskog predsjednika Ali Bonga, general Brice Oligui Nguema nosili su ulicama njegove trijumfalne trupe, koje su skandirale "Oligui, predsjedniče! Oligui, predsjedniče!".

Čini se da je 48-godišnji general čovjek iz naroda, ali za mnoge je neočekivani vođa. Prije samo pet godina jedva da je bio primjetan u javnosti Gabona, jer je proveo deset godina van zemlje nakon što je izbačen iz najužeg kruga porodice Bongo, koja je do srijede vladala Gabonom skoro 56 godina.

Kada se general Nguema vratio, tiho se popeo na najviši položaj u vojsci. Ovdje je svoje dane posvetio održavanju režima predsjednika Alija Bonga. Novi moćnik Gabona rođen je u gabonskoj provinciji Haut-Ogooue. Ovo područje je uporište porodice Bongo, a neki čak kažu da je Nguema Ali Bongov rođak.

Nguema je gradio karijeru u vojsci. Kao mladić pridružio se moćnoj jedinici Republikanske garde Gabona, nakon što je prvo trenirao na prestižnoj kraljevskoj vojnoj akademiji u Maroku Meknes.

Ambiciozni mladi oficir brzo je privukao pažnju vojnog vrha i postao pomoćnik tadašnjeg predsjednika Omara Bonga, koji je bio Ali Bongov otac. Smatra se da je Nguema bio izuzetno blizak sa Omarom Bongom, služio je autokrati do njegove smrti 2009. godine.

"On je neko od koga se nije očekivalo (da će voditi Gabon) u ovom trenutku", rekao je za BBC Newsday Edwige Sorgho-Depagne, analitičar afričke politike koji radi za Amber Advisers.

"U 2000-ima je neko vrijeme bio daleko od zemlje... skoro je bio zaboravljen."

Kada je Ali Bongo preuzeo dužnost od oca 2009. godine, general Nguema je otpušten s posla. Započeo je ono što lokalni mediji prikazuju kao "izgnanika", služeći skoro 10 godina kao ataše u ambasadama Gabona u Maroku i Senegalu.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Ovaj marljivi vojnik ponovo se pojavio na političkoj sceni Gabona 2018. godine, kada je zamijenio predsjednikovog polubrata na mjestu šefa obavještajne službe Republikanske garde. Nakon samo šest mjeseci na poslu, Nguema je unaprijeđen u šefa Republikanske garde. On je pokrenuo reforme kako bi jedinica bila efikasnija u svojoj osnovnoj misiji: održanju režima.

Bivši bliski saradnik rekao je francuskoj novinskoj agenciji AFP da je general bio "čovek konsenzusa, koji nikada ne podiže glas, koji sluša svakoga i sistematski traži kompromis".

Ubrzo nakon što je preuzeo novu ulogu, Nguema je pokrenuo operaciju "čistih ruku", koja je imala za cilj da se uhvati u koštac s navodnim pronevjerama koje vodi država. Međutim, sam Nguema je optužen za gomilanje javnog novca.

U istrazi 2020. godine, američka organizacija za borbu protiv korupcije OCCRP je navela da su Nguema i porodica Bongo kupili skupu imovinu u Sjedinjenim Američkim Državama sa zalihama novca. Rečeno je da je general potrošio milion dolara na tri nekretnine.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"Mislim da je u Francuskoj ili u SAD-u privatni život privatan koji treba poštovati", odgovorio je general na optužbe.

Prije jedva osam mjeseci, nacionalna novinska agencija Gabona izvijestila je da je Nguema javno potvrdio svoju lojalnost Ali Bongoovom liderstvu, koje je trajalo 14 godina. Ali, u srijedu, samo nekoliko sati nakon što je Ali Bongo proglašen pobjednikom na spornim predsjedničkim izborima, vojska je objavila da poništava rezultate i preuzima vlast.

S obzirom da je predsjednik u kućnom pritvoru, general Brice Clothaire Oligui Nguema imenovan je za prelaznog vođu Gabona. On je rekao francuskom listu Le Monde da je građanima Gabona dosta vladavine Alija Bonga i da predsednik nije trebalo da se kandiduje za treći mandat.

"Svi pričaju o tome, ali niko ne preuzima odgovornost. Tako je vojska odlučila da okrene stranicu", rekao je.

UN, Afrička unija i Francuska osudile su puč, osmi koji se dogodio u zapadnoj i centralnoj Africi od 2020. godine. Ali, izgleda da je Nguema osvojio veliki dio javnosti. Uspio je i da ujedini vojsku koja se dijeli po etničkim linijama.

Kao čovjek koji je optužen za korupciju i koji je većinu svoje karijere proveo u užem krugu Bonga, možda neće ispasti novi početak za koji se narod Gabona nada da će biti. On će, međutim, biti urezan u historijskim knjigama zemlje kao čovjek koji je "okrenuo stranicu".