Prate situaciju
0

Borrell: Još nema planova za evakuaciju građana Evropske unije iz Gabona

FENA
Josep Borrell (Foto: EPA-EFE)
Josep Borrell (Foto: EPA-EFE)
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je u četvrtak da još nema planova za evakuaciju građana EU iz Gabona, dan nakon što je vojska preuzela vlast u toj zapadnoafričkoj zemlji, poništavajući nedavne izborne rezultate, javljaju agencije.

Obraćajući se novinarima u španskom gradu Toledu, Borrell je uporedio situaciju u Gabonu sa onom u obližnjem Nigeru, koji je prošlog mjeseca pretrpio državni udar.

"Naravno, vojni udari nisu rješenje, ali ne smijemo zaboraviti da su u Gabonu bili izbori puni nepravilnosti", rekao je on, tvrdeći da bi namješteno glasanje moglo predstavljati civilni institucionalni udar.

Na sastanku u Toledu ministri vanjskih poslova zemalja EU razmatraju načine podrške bloku regionalne ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) u vezi s pučem u Nigeru.

Prošlog mjeseca, vojna hunta u Nigeru zbacila je izabranog predsjednika Mohameda Bazouma i kasnije rekla da namjerava da mu sudi za izdaju. ECOWAS je više puta upozoravao da bi mogao upotrijebiti vojnu intervenciju da uguši državni udar.