Izrazio nezadovoljstvo
186

Ruski ambasador: Ovo je pirova pobjeda, sponzori su Skupštinu UN-a naveli na pogrešan trag

A. L.
Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja obratio se na današnjoj sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija nakon glasanja kojim je usvojena Rezolucija o Srebrenici.

On smatra da smo danas vidjeli jedno tužno poglavlje u historiji UN-a.

"Njemačka i neki drugi su iskoristili ovlasti i tako da su proglasili ovu rezoluciju o sjećanju, a cilj je bio da se demonizira jedan od naroda bivše Jugooslavije, da se potkopa Dejtosnki sporazum. Rezolucija je donesena bez konsenzusa u samoj BiH. Veći broj država članica nije podržao Rezoluciju. Predstavnik BiH je prekoračio svoja ovlaštenja. Podsjećam da su interesi tri naroda u centru Dejtonskog sporazuma", kazao je.

Smatra da su sponzori Rezolucije Generalnu skupštinu naveli na pogrešan trag jer su rekli da će to dovesti do pomirenja.

"Nacrt iz Ruande, o tome se razgovaralo unutar generalne skupštine. Kad je riječ o ovoj rezoluciji, nismo vidjeli ni pokušaj takvog pristupa, umjesto toga smo dobili nacrt kao konačnu odluku, uzmite ili ostavite. Imam utisak da se ovdje ne pazi da se postigne pomirenje, već smatramo da je ovo prijetnja miru i sigurnosti", dodaje.

Kaže da je još veće iznenađenje da je glavni sponzor ostala Njemačka, država koja je počela dva svjetska rata i ubila milione.

"Njemačka može govoriti samo o svojim zločinima. UN je stvoren zbog zločina koji su Nijemci počinili. Ovim se otvara Pandorina kutija. Treba podsjetiti na sve šta su nacisti počinili. Taj režim je uzeo 27 miliona sovjeta, veliki broj Evropljana. Nećemo to zaboraviti. Glasovi srpskih žrtava se ne čuje i nisu dobili pravdu. Pravda tako ne funkcioniše. Toliko je dokaza o tome pred Međunarodnim sudom. Ova rezolucijaje samo pirova pobjeda i šta dobijamo?", upitao se na kraju ruski ambasador.