Svijet
0

Gates: Zbog rata u Iraku SAD neće zanemariti Aziju

FENA
Američki sekretar za odbranu Robert Gates izjavio je da Sjedinjene Države, angažirajući se u Iraku, neće zanemariti druge probleme u Aziji i potrebe svojih saveznika.

"Dok ratujemo u Iraku i Afganistanu i borimo se protiv terorizma u svijetu, ne namjeravamo zanemariti Aziju", istakanu je Gates na putu u Singapur gdje će u subotu govoriti na konferenciji o sigurnosti azijsko-pacifičke regije.

Ovo je Gatesovo prvo putovanje na azijski daleki istok otkako je postao šef Pentagona, ističe Associated Press, dodajući da će se on susresti sa zvaničnicima više azijskih zemalja.

Konferenciji u Singapuru, tokom vikenda, prisustvovat će i šef Združenoga američkog štaba general Peter Pace, prenijele su agencije.

Kad je riječ o sigurnosti u Aziji, za Amerikance je posebno značajno pitanje vojnog jačanja Kine, koja povećava svoje izdatke za naoružanje.

Svi zvaničnici SAD-a koji u posljednje vrijeme posjećuju Peking traže od tamošnjih vlasti veću otvorenost kada je u pitanju naoružavanje.

Sastanku u Singapuru prisustvovat će i zamjenik načelnika kineskog generalštaba general Jang Chinsheng, koji će biti dosad najviši zvaničnik najmnogoljudnije zemlje svijeta na ovakvom skupu.

Sjedinjene Države imaju oko 100.000 vojnika na azijskom dalekom istoku, uglavnom u Japanu i Južnoj Koreji. Mnogi od njih sada su privremeno prebačeni u Irak gdje se nalazi oko 140.000 američkih vojnika.