BiH
3

Stefan Fule: Zemlja koja zanemaruje svoje obaveze snosit će posljedice

Anadolija
Stefan Fule (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Stefan Fule (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Evropski komesara za proširenje Stefan Fule je uoči sastanka, koji će u utorak 1. oktobra održati sa liderima bosanskohercegovačkih stranaka u Bruxellesu, izjavio kako je "pozitivna osoba" i da se "mnogo nada" u vezi sa Bosnom i Hercegovinom.

Upitan da li će BiH biti sankcionirana zbog neizvršenja obaveza Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sjedić-Finci", budući se već spominjala mogućnost isključivanja BiH iz Vijeća Evrope, Fule je izrazio nadu da u oktobru mogu biti postignuti važni dogovori za BiH.

"Veoma mnogo se nadam da ćemo do kraja oktobra iskoristiti otvorenu priliku da nađemo neku soluciju. Jer, u suprotnom - svi će gledati na Bosnu i Hercegovinu kao na zemlju koja zanemaruje svoje međunarodne obaveze. A zemlja koja zanemaruje svoje obaveze mora snositi konsekvence za to", kazao je Fule za Anadoliju.

U Bruxellesu će se 1. oktobra na visokom nivou održati sastanak bh. političkih lidera i komesara za proširenje Stefana Fulea. Kako prenose bh. mediji, od stranačkih lidera iz BiH tražit će se da opravdaju ono što su uradili na ispunjavanju obaveza potrebnih za evropske integracije, a to su u prvom redu napori na iznalaženju rješenja za presudu "Sejdić - Finci" te na uspostavljanju efikasnog mehanizma koordinacije.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je ranije da je 1. oktobar "Dan D" za BiH.