Šahista i aktivist
25

Gari Kasparov: Evropa uvodi polumjere Rusiji da bi očuvala biznis nauštrb ljudskih prava

I. Č.
Gari Kasparov, šahovski velemajstor i prodemokratski aktivist, izjavio je da je Evropa uvela polusankcije Rusiji da ne bi naštetila svom biznisu, ali da u takvim odnosima uvijek stradaju ljudska prava.

"Što je Putin slabiji, Navalnijeve šanse da izađe iz zatvora sve su jače. Sankcije, prave sankcije, ne ove razvodnjene polumjere. Prave, ciljane sankcije koje mogu nauditi Putinovim partnerima, Putinovim oligarsima, Putinovom sigurnosnom aparatu i kompanijama koje kontroliraju. Ove sankcije mogu poslati vrlo snažan signal. Jer, na kraju dana, svaki diktator treba novac. I dok god Putin ima gotovinu, a ima mnogo gotovine... Zašto? Jer ima naftu i plin. A Evropa ga kupuje. Otkad je Putin preuzeo vlast 2000., Evropa nije napravila ništa da diverzificira (svoje izvore energije). Čak i 2014., kad je Putin anektirao Krim, nakon što je prekršio međunarodne sporazume koje je Rusija potpisala i prešao granicu susjedne zemlje, Evropa nije napravila gotovo ništa da potraži alternativne izvore energije. Njemačka je čak povećala količinu ruskog plina koju je kupovala. Unatoč svom pritisku u Njemačkoj, kancelarka Merkel vrlo je neodlučna, ali vrlo moćni glasovi, oni iz vladajuće koalicije demokršćana i socijaldemokrata, sad govore: 'Da, sankcije ili nešto, ali Sjeverni tok 2 moramo zadržati jer je dobar za njemački biznis.' Dok god razgovarate s Putinom miješajući biznis i ljudska prava, to ide na štetu ljudskih prava. Jer Putina nije briga za njih", kazao je Kasparov u razgovoru za Index.hr.

Navodi da samo snažna poruka slobodnog svijeta može početi praviti udubljenja u Putinovom oklopu.

"Prije nekoliko dana vidjeli smo šefa evropske diplomatije Josepa Borrella u Moskvi. Mislim da je to bilo skandalozno. Otišao je tamo tvrdeći da želi vidjeti Navalnog i naravno da su mu rekli: 'Ah, ne.' Stoga, ako idete tamo, morate postaviti uvjete. Rusija vas želi tamo. Ne, Borrell je bio tamo, slušao Lavrova kako ga podučava, bio je tamo kao student koji sluša profesora. I otišao je rekavši da se nije mogao susresti s Navalnim. Da, nije mogao jer nije govorio pravi jezik. I svi polažemo nade u novu američku administraciju Joea Bidena i ljude koje je doveo. Čini se da je Amerika spremna obnoviti svoju ulogu lidera slobode. Ako Amerika uvede stroge sankcije, mislim da su dobre šanse da će je Evropa slijediti", istakao je Kasparov.

Napominje da ljudi u mnogim evropskim zemljama, ali i u Americi, imaju vrlo ograničene izvore za informiranje o pravoj situaciji u Rusiji.

"Jedna je stvar reći izdaleka da je Putin dobar. Živjeti pod Putinom u Rusiji je druga stvar. Želite li živjeti u Putinovoj Rusiji? Vidjeli ste što se događa na ulicama Moskve. Sviđa li vam se to? Kad se ljude pita o Putinu kao imidžu, oni kažu: 'Da, on je snažan lider', ali to je vrlo udaljeno od njihovih svakodnevnih života. A kad ih pitate žele li iskusiti ono kroz što Rusi prolaze, mislim da se brojevi mogu promijeniti. Također, vrlo je malo objektivnih informacija o Rusiji. Zapadni mediji slabo predstavljaju Rusiju s pravim brojevima, pravu sliku životnog standarda ruskog naroda. Ako pogledate bilo koji broj, bilo koji parametar, Rusiji ide vrlo, vrlo loše, ako uzmemo u obzir činjenicu da ima toliko novca – bilione dolara od prodaje prirodnih resursa. Jedan broj koji možemo pokazati je jaz između 10 posto najbogatijih i 10 posto najsiromašnijih Rusa. Taj koeficijent je jedan od najgorih na svijetu. Takav jaz između siromašnih i bogatih teško možete pronaći i u Africi", rekao je Kasparov.

Gari Kasparov je hrvatsko državljanstvo dobio 2014. zbog zasluga za lobiranje za priznanje Hrvatske devedesetih godina, a od prošle godine zbog pandemije trajno živi u Podstrani kraj Splita, gdje ima kuću.