Generalna skupština UN-a
0

Gaddafijev prevodilac kolabirao u toku govora

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lični prevodilac predsjednika Libije Muammara Gaddafija kolabirao je na kraju maratonskog govora ovog političara na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku.

Riječ za riječ 94 minute pratio je "bratskog lidera revolucije" prije nego mu je nestalo snage od iscrpljenosti, piše list Times. Iscrpljeni prevodilac zavapio je "Ne mogu više!", a u pomoć mu je pritekao UN-ov prevodilac za arapski jezik, pozvana je pomoć i zamjena je privela kraju prevođenje govora.

Pravila predviđaju na UN-ovi prevodioci rade po 40 minuta, a da govornici izlažu po 15. Ipak, Libija je insistirala na dužem govoru i vlastitim prevodiocima na engleski i francuski, jer Gaddafi priča "dijalektom koji samo njegovo osoblje razumije". Ipak, govorio je standardnim arapskim.

Rekord u najdužem govoru ipak nije srušen. Fidel Castro 1960. godine na ovom zasjedanju prisutnima se obraćao punih 4,5 sata, a rekord drži V. K. Krishna Menon, koji je na Generalnoj skupštini UN-a govorio skoro osam sati, braneći poziciju Indije u politici prema Kašmiru.