Svijet
0

Gadafijeve snage ponovo zauzele Bregu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Snage libijskog režima Moamera Gadafija u srijedu su ponovo preuzele od pobunjenika grad Bregu, istočno od Ras Lanufa, koji je osvojen u toku jutra, saopćili su izvori bliski pobunjenicima u Adždabiji.

Ova inormacija se nije mogla provjeriti, ali novinari AFP-a u Adždabiji, gradu koji se nalazi oko 80 kilometara istočno od Brege, u srijedu su krajem poslijepodneva čuli topovsku pucnjavu koja je dolazila iz tog sektora.

Zauzimanje Brege nekoliko sati nakon Ras Lanufa potvrđuje da vladine snage brzo napreduju prema istoku zemlje, uporištu pobunjenika.

Od utorka navečer su stanovnici počeli da napuštaju Adždabiju. Većina gradskih bulevara je bila prazna krajem poslijepodneva, a hotel za smještaj međunarodnih novinara je također počeo da se prazni, javio je novinar AFP-a s mjesta događaja.

Provladine snage su preuzele kontrolu nad naftnom lukom Ras Lanuf u srijedu ujutro, što je dovelo do paničnog povlačenja pobunjenika prema istoku zemlje.

Ras Lanuf se nalazi 370 kilometara zapadno od Bengazija, uporišta pobunjenika na istoku, i šezdesetak kilometara od naftne luke Brega, koji su prošle sedmice zauzeli pobunjenici, uz pomoć međunarodnih zračnih napada na Gadafijeve snage.