Tuži ih za "ratne zločine"
0

Gadafijeva kćerka podnijela tužbu protiv NATO-a

FENA
Ajša Gadafi
Ajša Gadafi
Ajša Gadafi, kćerka libijskog vođe Moamera Gadafija, podnijela je u utorak tužbu belgijskom pravosuđu protiv NATO-ovih ratnih zločina, izjavili su njeni advokati koji će pokušati ukinuti zamrzavanje imovine libijskog režima o kojem je odluku donijela Evropska unija.

"Odluka NATO-a da mu jedna civilna zgrada u Tripoliju bude meta predstavlja ratni zločin", izjavio je za agenciju AFP jedan od tih advokata Francuz Luc Brossolet, kratko nakon što je predao tužbu u ime Ajše Gadafi tužilaštvu u Bruxellesu i belgijskom saveznom tužilaštvu.

Tužba se odnosi na napad Atlantskog saveza 30. aprila u kojem su ubijeni najmlađi Gadafijev sin 29-godišnji Seif al-Arab i tri unuka libijskog vođe, dvogodišnji Seif, dvogodišnja Kartaga i četveromjesečni Mastura, kao i nekoliko prijatelja i susjeda.

Rezolucija 1973 Vijeća sigurnosti UN-a dozvoljava NATO-u da djeluje vojno i zaštiti libijsko stanovništvo, ali "čak ni u slučaju rata ne treba napadati civile", izjavio je drugi advokat Jean-Charles Tchikaya.

"Meta je bila civilna zgrada u kojoj su stanovali civili i nije bila ni zapovjedni ni vojni objkat" libijskog režima, navodi se u tužbi.

"Ajša Gadafi, kao Masturina majka i tetka Seifa i Kartage i sestra Seifa al-Araba, pretrpjela je veliku štetu neosporno povezanu s navedenim činjenicamna", navodi se u tekstu.

Advokati smatraju da je NATO s takvom brižljivošću planirao svoje operacije da ih treba kvalificirati kao namjerni čin koji predstavlja "ratni zločin".

Tehnički, tužba je uložena "protiv X", ali cilja na NATO čije je sjedište u Bruxellesu, zbog čega je, smatraju advokati, kompetentna belgijska jurisdikcija.