Pobunjenici dobijaju rat
0

Gadafi se ne predaje: Ili mučeništvo ili pobjeda

Sarajevo-x.com
Muamer Gadafi
Muamer Gadafi
Utorak je bio ključan dan za pobunjenike koji su preuzeli Tripoli, međutim, dužnosnici NATO-a upozoravaju da rat još nije završen iako mu se bliži kraj.

Arapski mediji objavili su audio poruku libijskog lidera Muamera Gadafija u kojoj on poziva sve Libijce da očiste Tripoli i eliminišu kriminalce, izdajice i štakore. "Kriju se u porodicama i u kućama civila. Vaša je dužnost da uđete u te kuće i raskrinkate ih", poručio je Gadafi.

Međutim, bivši Gadafijev pomoćnik Bashir Saleh pozvao je na obustavu nasilja. "Apelujem na sve koji imaju oružje da razmisle prije nego što ga upotrijebe, bez obzira na kojoj su strani. Vrijeme je da se zaustavi krvoproliće", rekao je on.

Gadafijeve pristalice zadržale su se u dijelu istočno od aerodroma u Tripoliju, koji je u rukama pobunjenika. Aerodrom je stoga izložen stalnim napadima. Gadafijev glasnogovornik Moussa Ibrahim pokazao je da libijski lider još uvijek ne odustaje. "Gadafija vole milioni ljudi, ne samo u Tripoliju. Stoga, borba će se nastaviti", kazao je Ibrahim.

U Gadafijevoj poruci koja je objavljena kasno sinoć, on je obećao "mučeništvo ili pobjedu". Dodao je kako je povlačenje iz Tripolija koji su preuzeli pobunjenici bilo taktički potez. Vodstvo pobunjenika sprema se u međuvremenu da preuzme vlast u Tripoliju, gdje će stabilizacijski tim nastojati osigurati da grad u što skorije vrijeme opskrbi strujom i čistom vodom. Na njima je da sistem izgrade ispočetka, a pobunjenici trenutno kontrolišu 90 posto teritorije Libije, dok borbe još traju. Gadafi je u bijegu i nema informacija o tome gdje bi se mogao nalaziti, javlja CNN.