Svijet
0

Gadafi: Povlačenje iz kompleksa je "taktički potez"

FENA
Muamer Gadafi
Muamer Gadafi
Libijski vođa Moamer Gadafi izjavio je noćas da je njegovo povlačenje iz rezidencijalnog kompleksa Bab el-Azizija u Tripoliju bio "taktički potez" pošto je taj kompleks bio meta 64 zračna udara NATO-a.

"Povlačenje je taktički potez nakon što je Bab el-Azizija pretvorena u hrpu ruševina u 64 zračna udara NATO-a", poručio je Gadafi u audioporuci objavljenoj na satelitskim televizijama el-Orubi i el-Raiju.

Gadafi je u govoru obećao "mučeništvo" ili pobjedu u svojoj borbi protiv NATO-a, prenio je Reuters.

Libijski pobunjenici su u utorak ušli u Gadafijev rezidencijalni kompleks Bab el-Azizija u Tripoliju i na njegovom krovu istakli svoju zastavu.

Pobunjenici su također odlomili i odnijeli glavu sa statue Gadafija iz kompleksa, slaveći simboličan, ali još ne i konačan, kraj Gadafijeve 42-godišnje vladavine.

Nije poznato gdje se Moamer Gadafi trenutno nalazi, a pukovnik Ahmed Omar Bani iz redova pobunjenika saopćio je iz rezidencijalnog kompleksa Bab el-Azizija da ni Gadafi ni njegovi sinovi nisu tamo.

Glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim nešto kasnije je u telefonskoj izjavi za iste televizijske stanice kazao da je libijski "vođa" spreman mjesecima, čak i godinama, odupirati se pobunjeničkim snagama u Tripoliju i najavio je da će Libiju pretvoriti u vulkan koji će izbacivati lavu i vatru.

On je rekao i da su Gadafijeve snage zarobile četiri državljanina Katara i jednog Ujedinjenih Arapskih Emirata "visokog ranga".

Istovremeno, svjetske agencije su javile da su snage lojalne Gadafiju ispalile rakete "skad" na grad Misratu.