Ansa
0

Gadafi je 100 kilometara jugoistočno od Tripolija

FENA
Moamer Gadafi bi mogao da se nalazi 100 kilometara jugoistočno od Tripolija, u Bani Walidu, sa svojim sinovima Sadijem i Saifom al-Islamom, javila je italijanska novinska agencija Ansa koja se poziva na "ovlaštene libijske diplomatske izvore".

Smatra se da je mjesto Bani Walid odano pukovniku Gadafiju. U subotu je javljeno da se kolona od 60 do 80 vozila kreće u pravcu Bani Walida.

Bani Walid, u regiji Misrata, jedno je od uporišta plemena Warfalla, jednog od najmoćnijih u zemlji koje broji oko milion ljudi.

Nekoliko minuta kasnije, isti izvori su javili agenciji Ansa da je u Alžir stiglo troje djece pukovnika Gadafija i njegova supruga, a informaciju su potvrdile alžirske vlasti.

U petak je drugi čovjek libijskog režima Abdesalem Džalud, koji je pobjegao iz Tripolija i od subote se nalazi u Italiji, izjavio u Rimu na konferenciji za štampu u sjedištu udruženja stranih novinara, da postoje dvije mogućnosti: "Ili se Gadafi krije na jugu Tripolija ili je otišao prema pustinji."

Ako je na jugu, ostat će tamo dok ne budu ponovo otvoreni putevi i tada će izaći možda prerušen u ženu ili u nekog drugog", kako bi mogao napustiti glavni grad, kazao je Džalud koji dobro poznaje Gadafija, jer je bio uz njega kad su izveli državni udar 1969. godine.