Svijet
1

Fukushima se priprema za uklanjanje nuklearnih šipki

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Japanski nuklearni inžinjeri pripremaju se za uklanjanje uranijskih i plutonijskih šipki iz elektrane u Fukushimi. Radi se o najtežoj i najopasnijoj akciji otkako je, prije dvije godine, uspostavljena kontrola nad nuklearnim reaktorima.

Kompanija Tokyo Electric Power (TEPCO) ovog mjeseca počinje izvlačenje nuklearnih šipki iz bazena unutar zgrade reaktora. Stručnjaci navode da će operacija biti rizična, ali i da se radi o neophodnom koraku u procesu dekontaminiranja koji će trajati decenijama.

U elektrani se nalazi više od 1.500 nuklearnih šipki, među kojima je i 200 potpuno novih. Šipke se moraju izvući iz bazena u koji su pohranjene nakon što je cunami pogodio Fukushimu u martu 2011. godine.

Reaktor 4 tada nije bio u funkciji, ali je hidrogen iz reaktora 3 iscurio u zgradu i eksplodirao, uništivši krov i prepustivši unutrašnjost reaktora prirodnim nepogodama.

Iz TEPCO-a tvrde kako još uvijek nisu otkrili nikakvu štetu na reaktoru 4, koji sadrži mješavinu uranija i plutonija, ali će ga nastaviti pratiti.

Uklanjanje nuklearnog goriva je dio uobičajenog posla u nuklearnim elektranama, ali su uslovi u Fukushimi otežani zbog katastrofe.

"Ovo je ključno. To je prvi korak ka dekontaminiranju reaktora. Potpuno smo svjesni rizika i odlučni da provedemo operaciju", izjavila je Mayumi Yoshida, glasnogovornica TEPCO-a.

Krhotine nakon eksplozije, koje su se nalazile u bazenu, su uglavnom uklonjene te je postavljena dizalica, a iznad zgrade je postavljen zaštitni prekrivač, kako bi se spriječilo dalje radioaktivno curenje.

Daljinski upravljana dizalica izvući će iz bazena nuklearno gorivo i smjestiti ga u izolirani sanduk, koji će biti prebačen u drugi bazen, u kojem će se obaviti proces dekontaminacije.

Potpuna dekontaminacija Fukushime trebala bi trajati decenijama, a uključivat će operacije koje nikad ranije nisu izvođene u svijetu, poput uklanjanja jezgri reaktora.