"Izrael nije pobjednik"
8

Freeman: Ubijanje Palestinaca je popularno u vrijeme izbora

Klix.ba
Tokom nedavne osmodnevne operacije izraelskih snaga odbrane bombardovano je više od 1.500 lokacija u Gazi, što je uključivalo i Hamasove lokacije i vladine zgrade. Izraelske snage ubile su više od 160 Palestinaca, većinom civila.

Na sve to je Hamas odgovorio raketama, a neke od njih su padale i na Tel Aviv. U Hamasovoj odmazdi je poginulo šest Izraelaca, dok je stotine ljudi ranjeno na obje strane.

Nakon dogovora o primirju u kojem je posredovao Egipat, i Izrael i Hamas su proglasili pobjedu. No, ima li uopće pobjednika? O tome je za RT.com govorio bivši pomoćnik američkog ministra odbrane i bivši ambasador te zemlje u Saudijskoj Arabiji Chas Freeman.

On je kazao kako ne misli da se Izrael može nazvati pobjednikom posljednjih sukoba.

"Javno mišljenje je takvo, u svijetu i u regiji, da je Izrael itekako izgubio. Niko ne voli vidjeti bombardovanje civila naprednim oružjem, što se ovdje događalo. Naravno, ono što je uradio Egipat u postizanju primirja ukazuje na jedan novi put. To je osiguralo veliku podršku Palestincima u Gazi, uprkos činjenici da se mnogim vladama koje su došle u Gazu, ili poslale svoje ministre vanjskih poslova, uopće ne sviđa Hamas. Ustvari, one ga se boje. Dakle, jasno je da je Hamas politički ojačao i u palestinskim područjima i u arapskom svijetu. Mislim da je to ipak pobjeda Hamasa i poraz Izraela", kaza o je Freeman.

Izrael je svoje napade nazvao pravom da se brani, odnosno bori protiv terorizma, što su potpomogle i opravdale zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke. Freeman kaže da takvo nešto nije nikakvo opravdanje, pogotovo da pod okriljem borbe protiv terorizma niko nema pravo napasti druge, pogotovo ne civile.

Freeman podsjeća na akciju Izraela sa samog kraja 2008. godine, koja je nazvana "Operacija lijevano olovo", a koja se dogodila tokom promjena u Washingtonu. Zanimljivo je da se i ovaj sukob dogodio u vrijeme američkih izbora.

"Izrael nije uspio ovog puta. Razlog tome je pogrešna strategija. Ne možete bombardovati ljude u mirnoj kooegzistenciji, to jednostavno ne funkcionira".

Budući da se ovog puta približavaju izbori u Izraelu, posljednji napadi su ponajprije s tim povezani.

"Vrlo je popularno za Izrael ubijati Palestince u Gazi u vrijeme izbora. Na Hamas se gleda kao na čudovište, pa rat protiv Hamasa donosi glasove", kazao je Freeman.