Desničari bili protiv
43

Francuzi se suočili s mračnom prošlosti: Zvanično osudili pokolj nad Alžircima 1961.

B. H.
Grafit na kojem piše "Ovdje davimo Alžirce" pored rijeke Sene u Parizu (Foto: Wikicommons)
Grafit na kojem piše "Ovdje davimo Alžirce" pored rijeke Sene u Parizu (Foto: Wikicommons)
U Francuskoj Narodnoj skupštini održano je "historijsko glasanje" nakon što su zastupnici usvojili prijedlog rezolucije kojom se osuđuje "pokolj" Alžiraca 17. oktobra 1961. u Parizu.

Tog dana na poziv Fronte nacionalnog oslobođenja (FLN), koja se borila za neovisnost Alžira, oko 30.000 Alžiraca je mirno demonstriralo u Parizu protiv policijskog sata koji im je nametnut, a u intervenciji policije je, prema povjesničarima, ubijeno između 30 i 200 demonstranata.

U tekstu rezolucije. koja prvenstveno ima simbolično značenje, "osuđuje se krvava i smrtonosna represija Alžiraca počinjena pod vodstvom načelnika policije Mauricea Papona".

Također se traži da se na popis nacionalnih praznika i službenih svečanosti doda i dan sjećanja na taj pokolj.

Rezoluciju su predložili zastupnica zelenih Sabrina Sebaihi i zastupnica Julie Delpech iz redova Preporoda. Prijedlog rezolucije je podržalo 67 zastupnika, a 11 je glasalo protiv, svi iz Nacionalnog okupljanja.

Sebaihi je pozdravila "historijsko glasanje" i rekla da to predstavlja prvu etapu u naporima za "priznavanje tog kolonijalnog zločina, za priznavanje zločina države".

No, u rezoluciji je izostavljen termin "državni zločin" kako bi se oko nje postigao konsenzus.

Tog dana su alžirce Alžirce progonili ulicama i po stanicama podzemne željeznice. Hapšenima su vezivali ruke udarajući ih pendrecima, bacajući ih zatim u rijeku Seinu, neki su bili još živi, nakon čega bi se u agoniji utopili. Tog dana su Seinom plutala tijela ubijenih Alžiraca.