Svijet
0

VIDEO / Francusku pogodile najteže poplave od 1827. godine

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 19 lica poginulo je u poplavama koje su zahvatile jugozapada Francuske, izjavili su danas zvaničnici.

Prema riječima zvaničnika, nekoliko lica vodi se kao nestalo nakon što su jake kišne padavine 15. juna zahvatile planine iznad regiona Azurne obale.

Nekoliko gradova u regionu Var je, takođe poplavljeno. Oko 2 000 spasilaca angažovano je u ugroženim regionima oko grada Draguignana nedaleko od obale Sredozemnog mora. 

Francuska Meteorološka služba "Meteo Frans" saopštila je danas da je od 15. juna palo 40 centimetara kiše ili 400 litara po metru kvadratnom. Meteorolozi su istakli da su ovo najteže poplave u ovom regionu od 1827. godine.

Nivo vode je u blagom padu u Draguignanu, mada kiša i dalje pada u obližnjim mjestima Rokebrun i Frejus.

"Nikada nismo vidjeli ovoliku količinu vode u junu", rekao je Patrick Gallois iz "Meteo Francea" francuskim medijima.

Najmanje 1.000 ljudi moralo je napusti svoje kuće i noć provede u školama ili drugim privremenim smještajima, dok se pretpostavlja da je oko 175.000 domaćinstava ostalo bez električne energije.
Spasioci su prebacili 436 zatvorenika iz zatvora u Draguignanu jer su dva sprata poplavljena.

Silina bujice nosila je automobile i druga vozila po ulicama Draguignana.

"Jutros smo vidjeli da je centralni dio grada uništen. Objekti su oštećeni u udarima prevrnutih automobila,koje je nosila bujica, urušeni su putevi i poplavljene kuće", rekla je Corinne Orzechowski, koja predvodi operacije ekipa za vanredne situacije.

Prema  izvještajima medija, mnogi su poginuli kada ih je nevrijeme zahvatilo dok su bili u automobilima.

Željeznički i vazdušni saobraćaj su otežani, dok je oko 300 putnika brzog voza na liniji između Nice i Lila ostalo blokirano u vagonima zbog poplave.

Željeznička linija između Toulona i Frejusa zatvorena je do daljeg.
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy uputio je izraze saučešća porodicama žrtava i poručio je da će biti učinjeno sve što je moguće da pomoć neprestano pristiže ugroženima i da će biti pronađeni oni koji se vode kao nestali.

On je najavio da će pogođenu oblast posjetiti početkom iduće sedmice.