Aferi Tapie/Credit Lyonnais
0

Francuska započinje istragu o Christini Lagarde

FENA
Christine Lagarde
Christine Lagarde
Francusko pravosuđe može započeti istragu o ulozi koju je 2008. godine u aferi Tapie/Credit Lyonnais odigrala nova direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde jer je Sud pravde Republike u utorak zvanično primio tužbu.

Cecile Petit, koja vrši dužnost državnog tužitelja na prizivnom sudu, obratila se istražnoj komisiji Suda pravde, saopćilo je državno tužilaštvo novinskim agencijama.

Državni sud, koji sudi za djela što ih počine članovi vlade tokom vršenja dužnosti, donio je 4. augusta odluku da se otvori istraga o bivšoj ministrici ekonomije.

Istražna komisija će voditi istrage kako bi odlučila da li bivšoj ministrici treba da se sudi za "saučesnštvo u prevari" i "saučesništvo u pronevjeri državnog novca", za što je predviđena kazna od deset godina zatvora i novčana kazna od 150.000 eura, javio je AFP.

Činjenice se odnose na arbitražu kojom je u julu 2008. godine okončan spor između Bernarda Tapija i i bivše državne banke Credit Lyonnais u vezi s prodajom Adidasa 1993.

Arbitražni sud, privatna institucija, presudio je da Credit Lyonnais isplati ovom biznismenu 285 miliona eura odštete, odnosno 400 miliona eura s kamatama.

Christini Lagarde se predbacuje da je pribjegla ovoj privatnoj arbitraži iako se radilo o državnom novcu, da je imala saznanja o pristranosti nekih sudaca i da se nije žalila na ovu kontroverznu arbitražu.

Istraga treba utvrditi je li Lagarde bila saučesnik u promjeni inicijalnog protokola kojim je supružnicima Tapie omogućeno da dobiju 45 miliona eura na ime moralne odštete.