Svijet
61

Francuska zabranila dječija takmičenja u ljepoti

Klix.ba
Francuska je zabranila dječija takmičenja u ljepoti u pokušaju da spriječi hiperseksualizaciju djece.

Novi zakon, koji je usvojen prije dva dana, zabranjuje da bilo ko procjenjuje fizički izgled osoba mlađih od 16 godina.

Ovakve vrste takmičenja izazvale su zabrinutost u cijelom svijetu, jer tjeraju djecu da odrastu prebrzo. Svako ko prekrši zakon suočit će se sa kaznom zatvora od dvije godine i novčanom kaznom do 30.000 eura.

"Ne dozvolimo da naša djeca misle od tako mlade dobi da će biti procjenjivana prema svom izgledu. Nemojte dozvoliti da komercijalni interesi utječu na društvene interese", rekla je francuska senatorka Chantal Jouanno, koja je autorica izvještaja nazvanog "Protiv hiperseksualizacije: Novi način borbe za ravnopravnost".

Zakon je prošao sa 196 glasova za i 146 protiv.

Senatorka je izrazila zabrinutost nakon što su se u Vogueu 2010. godine pojavile provokativne fotografije 10-godišnje Francuskinje. Thylane Loubry Blondeau je bila našminkana, nosila je uske haljine, visoke pete i dizajnirani nakit. Vogue se branio izjavom kako su željeli prikazati da se djevojčice žele oblačiti kao njihove majke.

Ova takmičenja su dio tradicije u SAD-u i veliki broj djevojčica učestvuje u njima, a o njihovim životima se snimaju emisije. Umjesto da se igraju i imaju normalno djetinjstvo, ono se svodi na traženje adekvatne odjeće, šminkanje, pravljenje frizure i ostale detalje, kao i putovanja širom zemlje. Uz to je uvijek prisutan i pritisak da trebaju biti najljepše i najbolje kako bi pobijedile.

"Ova djeca su toliko mala da je nemoguće da nose kupaće kostime, večernje haljine ili umjetne trepavice i puder", rekla je Claude Knights, direktorica dječijeg dobrotvornog društva Kidscape iz Velike Britanije.