Svijet
0

Francuska: Vlasti traže uzrok nereda

FENA
Kako neredi u siromašnim francuskim predgrađima ne jenjavaju već deveti dan zaredom, francuski dužnosnici sve više vjeruju da krijumčari droge i islamistički militanti koriste frustriranu mladež da izazovu vlasti.

Mnogi kojima su izgorjeli automobili, trgovine i škole u to međutim ne vjeruju i za nasilje prije sve okrivljuju nezaposlenost, rasne predrasude i običnu dosadu.

"Svima je dosta što naš grad i četvrti svaki dan gaze te organizirane bande", rekao je konzervativni gradonačelnik sjeveroistočnog pariškog predgrađa Aulnay-sous-Boisa Gerard Gaudron.

Ne stane li policija na kraj tim "huliganima", ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy pita se "tko će naređivati? Mafija ili fundamentalisti".

Fuozi Guendouz s time se ne slaže. "Ne mislim da je to pravi razlog. To je bio samo izgovor mladima da razbijaju", rekao je Guendoz (20), student ekonomije alžirskog podrijetla.

"Političari okrivljuju islamiste jer se Francuzi boje te vjere. Misle da islam znači bin Laden", smatra on. Jedan musliman uvjeren je pak da je problem u tome što mladi nemaju što raditi.

"Političarima je samo stalo do zakona o homoseksualcima i ostalim nemoralnim stvarima", primjećuje Ahmed Hamidi, marokanski električar koji već dugo živi u Francuskoj.

Pariški tužitelj Yves Bot kao i ostali dužnosnici za nerede okrivljuje organizirane bande.

"Ovo je učinjeno na način koji ukazuje na koordiniranost", rekao je. "Zasad vidimo pokret protiv službenih institucija, no čini se da ne preuzima etničke ili vjerske konotacije", rekao je.

Drugi student u Aulnay-sous-Bois, Jeremie Garrigues (19), u to nije siguran. "Da su ti dečki organizirani, učinili bi mnogo gore stvari - koristili bi oružje i bombe", smatra on.

Jedna žena smatra da je riječ o djelu krijumčara droge i islamističkih radikala. "Droga je posvuda. U blizini su uhapsili islamističke radikale", rekla je.

Mjesni socijalni radnik kazao je da su neki od izazivača nereda povezani s krijumčarenjem droge. "Kada je vlada odlučna boriti se protiv tog podzemlja, mora biti otpora", rekao je."Ne postoji stožer koji ovo organizira, no čini se da putem mobitela koordiniraju aktivnosti", rekao je.

Francuski premijer Dominique de Villepin održao je u subotu krizni sastanak s dijelom vlade i zadužio ministra rada da "ubrza" planove za obnovu urbanih sredina koji su već dugo na čekanju, javila je Hina.