Pravila su pravila
40

Francuska uništila milione kovanica eura zbog propusta s prikazom zvijezda EU

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Francuska je uništila i izvršila popravke 27 miliona kovanica eura nakon što od Evropske unije nije zatražila odobrenje za izmjene dizajna kovanica.

Javna kompanija Monnaie de Paris je u novembru prošle godine napravio kovanica s novim uzorkom u apoenima od 10, 20 i 50 centi. Nakon toga je utvrđeno da prikaz zvijezda EU nije u skladu s vrlo preciznim zahtjevima Evropske komisije.

Prema zakonu Unije, države mogu mijenjati nacionalno lice kovanica svakih 15 godina, ali da bi to uradile potrebno im je odobrenje Evropske komisije i drugih članica koje moraju biti obaviještene o tome i koje imaju sedam dana da upute prigovor.

Francuska se u novembru neformalno obratila Komisiji, prije nego što je zvanično zatražila odobrenje. Međutim, proizvodnja novih kovanica je započela bez odobrenja EU. Francuska je potom nezvanično upozorena da novi dizajn kovanica nije u skladu s pravilima EU.

Glasnogovornik Evropske komisije je odbio komentarisati neformalnu korespodenciju s Francuskom, ali je potvrdio da je ova zemlja 12. decembra dostavila korigovani dizajn kovanica koji je Unija prihvatila 21. decembra.

Novi novčići su trebali biti predstavljeni tokom posjete ministra ekonomije i finansija Bruna Le Mairea sjedištu spomenute kompanije koja proizvodi kovanice. Nije iznenađujuće to što se ta posjeta ipak nije desila.

Tajni dizajn

Francuska vlada i proizvođač kovanica krivicu prebacuju jedni na druge. Neimenovani zvaničnik Ministarstva ekonomije i finansija je ukazao da je Monnaie javna kompanija koja ima autonomiju. To znači da bi ova kompanija trebala snositi troškove korekcije novčića.

"Neće biti troškova za poreske obveznike, jer će ih pokriti kompanija Monnaie", kazao je zvaničnik.

Da se propust desio prvi je objavio francuski medij La Lettre koji je objavio i izjavu čelnika Monnaia Marca Schwartza da je za propust odgovorna francuska država.

Dizajn novih kovanica je predložila Vlada Francuske i još uvijek nije poznato kako izgleda. Nadležni su najavili da će dizajn biti predstavljen u proljeće ove godine, prenosi vanjskopolitički portal Politico.