Svijet
0

Francuska: Tužilaštvo pokrenulo istragu o Assadovim ratnim zločinima

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nadležni organi Francuske pokrenuli su predistražni postupak o tvrdnjama u kojima se navodi da su snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u periodu od 2011. do 2013. počinile ratne zločine.

Pokretanje istrage je odobrio ministar vanjskih poslova Francuske Laurent Fabius, javlja Anadolu Agency.

"Naša odgovornost nasuprot zločina koje bole ljudsku savjest, nasuprot te zastrašujuće birokratije i mišljenja da nema više ljudskih vrijednosti je da se pokrenemo i nastojimo da ti zločini ne prođu nekažnjeno", kazao je Fabius.

Fabius je podsjetio na sistematsko nasilje koje je tokom posljednjih godina činio Assad te je pozvao Nezavisnu komisiju UN-a za Siriju da odlučno ustraju na istrazi.

Istraga francuskog tužilaštva oslanja se na izvještaj Ministarstva vanjskih poslova Francuske o ratnim zločinima u Siriji. U izvještaju se nalazi 55.000 fotografija o mučenjima i zlostavljanjima. Fotografiji je napravila osoba kodnog imena "Sezar" koja je u Siriji obavljala dužnost vojnog policajca. Na fotografijima se nalazi 11.000 ljudi koji su sistematski mučeni i ubijani.

Fotografije koje dokazuju Assadove sistematske zločine protiv članova opozicije prošle godine su među medijima prvi objavili Anadolu Agency, CNN i "The Guardian".