Svijet
1

Francuska: Migranti u Calaisu blokirali cestu ka lučkom pristaništu

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Nezadovoljni uvjetima u kampu, nekoliko stotina migranata blokiralo je cestu u francuskom gradu Calaisu koja vodi ka luci u tom pograničnom gradu na La Mancheu.

Migranti su blokirali saobraćaj postavljanjem posjećenog drveća i drugih predmeta na cestu.

Francuska policija tvrdi da je osnovni motiv migranata da usporavanjem saobraćaja neprimjetno uđu u prikolice kamiona i na taj način iz Francuske pređu na teritoriju Velike Britanije.

Sinoć je na francuskoj granici u Calaisu u jednoj hladnjači u pokušaju prelaska u Englsku spriječeno 12 migranata iz Eritreje, a među njima je bila jedna trudnica i osam maloljetnika. Dva migranta su prevezena u bolnicu jer su u hladnjači zadobili promrzline višeg stepena.

U martu ove godine je uz pojačane policijske mjere sigurnosti evakuiran i srušen jedan dio migrantskog kompleksa u Calaisu. Zbog loših uvjeta u "džungli", kako se nerijetko naziva kamp u Calaisu, Francuska je na meti oštrih kritika organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Trenutno u Calaisu boravi oko 5.000 migranata iz Sirije, Iraka, Eritreje i Afganistana. Njihov cilj je da kroz Eurotunel, brodovima iz luke ili trajektima pređu u Englesku.