U skladu sa sankcijama
67

Finska zaplijenila ruske umjetnine vrijedne 46 miliona dolara

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Finska je saopćila da je njena carinska služba zaplijenila ruske umjetnine milionske vrijednosti.

Radi se o ruskim umjetninama koje su bile na povratku s posudbe izložbama u Evropskoj uniji i Japanu, a kao razlog zapljene su navedene EU sankcije uvedene Moskvi zbog napada na Ukrajinu.

Dvije slike i skulpture pripadaju moskovskoj Galeriji Tretjakov i Muzeju Hermitage u Sankt Peterburgu, kao i mnoge druge. Ukupna vrijednost zaplijenjenih umjetnina procjenjuje se na više od 46 miliona dolara.

Do zapljene je došlo prometnom prijelazu Vaalimaa na finsko-ruskoj granici.

Finska svoje aktivnosti opravdava "paragrafom" koji je dio EU sankcija protiv Rusije, a zbog napada ove zemlje na Ukrajinu.

Broj zaplijenjenih slika i skulptura zasad nije poznat, ali je jejasno da je njihova vrijednost ogromna. Istraga je pokrenuta, a finsko ministarstvo vanjskih poslova će se konsultovati s Evropskom komisijom o narednim koracima, odnosno o sudbini umjetnina.

Prema pisanju ruskih medija, kamion s više od 200 slika iz Muzeja Hermitage i Galerije Tretjakov su posuđeni izložbama u Veneciji i Milanu, kao i u Japanu.

Specijalni izaslanik Kremlja za međunarodnu kulturalnu saradnju je rekao da se čini sve kako bi se umjetnine vratile u Rusiju, a za trenutnu situaciju krivi "prilično kompliciranu geopolitičku situaciju".