"Nordijski odgovor"
20

Finci objavili novi video velikih vojnih manevara: Učestvuju švedski, norveški i njemački vojnici

V. K.
Oružane snage Finske objavile su novi video u kojem su prikazani detalji sa velike vojne vježbe "Nordijski odgovor 24", a koja se provodi kao dio mnogo veće vojne vježbe NATO-a "Steadfast Defender 24".

U novom videosnimku, finske snage su navele kako su zajedno sa saveznicima, prvenstveno Norvežanima i Šveđanima, vježbali odbranu nordijske regije.

"Simulacija borbe je završena kada su finsko-švedske divizije udružile snage s norveško-njemačkom divizijom na norveškom tlu gdje su opkolile eprijatelja i uništile ga", saopćili su.

Također, navedeno je kako vježbe ne završavaju.

"Obuka sa saveznicima će se nastaviti i kasnije tokom proljeća. Zajedno smo jači", zaključeno je u saopćenju Oružanih snaga Finske.

U "Nordijskom odgovoru" učestvuje 4.100 Finaca, a osim pješadije i brodova, u vježbi učestvuje i niz borbenih aviona, naročito F-18.

"U naredne dvije sedmice, 20.000 vojnika alijanse će raditi na uvježbavanju odbrane sjevernih teritorija alijanse. Zajedno ćemo raditi na sigurnosti NATO-a, pokazati snagu, jedinstvo i koheziju. Zajedno smo NATO", poručili su početko marta iz NATO-a.