Svijet
0

Financial Times: Kako postupati s Rusijom

FENA
Dnevnik "Financial Times" u jednome od redakcijskih komentara pokušava u četvrtak odgovoriti na pitanje – kako se Zapad treba postaviti prema Rusiji koja "u 2008. godinu ulazi s većim samopouzdanjem nego u bilo kom trenutko od raspada Sovjetskog saveza".

Na unutrašnjem planu Rusija je riješila pitanje nasljednika Vladimira Putina, a u inozemstvu je sve više sprema pokazati da je uticajna, dok joj visoke cijene nafte donose ogromne prihode kojima može ostvariti svoje ambicije.

Jedini oblak na svijetlome ruskom horizontu je sve autoritarniji sistem vlasti, ocjenjuje Financial Times, dodajući kako je Putin raspršio nade da će Rusija ubrzo postati demokratija, ali da većini Rusa to ne smeta jer im je Putin simbol stabilnosti.

Autor komentara stoga savjetuje Zapadu da ne pokušava izvana izgraditi demokratiju u Rusiji. Ako će Rusija izrasti u demokratiju, to će morati uraditi Rusi, stranci mogu samo malo pomoći, navodi list.

Zapadu se stoga savjetuje da se uzdrži od uopćenih komentara o stanju demokratije, već da Ruse kritizira konkretno zbog odstupanja od zapadnih vrijednosti kao što su vladavina prava i poštovanje ljudskih prava.

Financial Times, između ostaloga, zemljama Evropske unije savjetuje da prema Rusiji vode jedinstvenu politiku i ne dozvole Moskvi da ih dijeli tako što će naprimjer nekima od njih dati privilegije u isporuci energenata, a neke druge kazniti.