Svijet
0

Financial Times: Izazovi za Portugal

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Upravo započeti portugalski šestomjesečni mandat predsjedavanja Evropskom unijom tema je uredničkog komentara Financial Timesa. Uspeh njemačkog predsjedavanja Unijom nametnuo je krupan izazov za Portugal, koji sada treba da nastavi putem koji je otvorila Angela Merkel, piše list.

Među najveće zasluge njemačke kancelarke Financial Times izdvaja malo očekivani dogovor o reformskom sporazumu, postignut prije samo desetak dana na samitu 'dvadesetsedmorice' u Bruxellesu.

Portugalski premijer Jose Socrates nada se da će do kraja godine uspješno okončati pregovore o dokumentu koji bi trebalo da zamijeni propali evropski ustav, ali bi na tom putu i dalje račune mogla da mu pomrsi Poljska, koja ostaje pri svojim primjedbama iznesenim uoči samita u Bruxellesu. Ali, Portugal bi umjesto Varšave trebalo više da se pričuva novog izazova - Pariza, piše Financial Times.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, poslije uspješnog savezništva s Berlinom, sada namjerava da otvori osjetljivija pitanja, ne samo za Njemačku nego i za mnoge druge članice bloka - jačanje ekonomske eurozone i definiranje budućih granica Evrope.

Održavanja mira između Berlina i Pariza moglo bi da se pokaže kao veći izazov za Portugal od dovršetka posla na reformskom sporazumu kojem se nada premijer Socrates, zaključuje Financial Times.