Svijet
3

Fillon: Ljevica je propala, ekstremna desnica je bankrotirala

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Francois Fillon proglasio je pobjedu na stranačkim izborima francuskih konzervativaca, porazivši umjerenijeg suparnika Alaina Juppea kako bi postao kandidat stranke Les Republicains na predsjedničkim izborima naredne godine.

"Dobio sam zadatak da pobijedim neaktivnost i demagogiju. Ljevica je propala. Ekstremna desnica je bankrotirala", izjavio je Fillon (62) u pobjedničkom govoru pristalicama nakon što su zatvorena glasačka mjesta.

U brojnim anketama javnosti objavljenim prije prvog kruga glasanja, Fillon je zaostajao za Juppeom i bivšim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, pod čijom je vladavinom on obavljao dužnost premijera, s velikim brojem glasova.

On je, međutim, ostvario iznenađujuću pobjedu, u glasanju u kome je Sarkozy eliminiran iz utrke. U drugom krugu izbora održanom u nedjelju, on je osvojio 66,5 posto glasova nakon što su prebrojani glasovi iz 9.926 od 10.229 glasačkih mjesta.

Tokom predizborne kampanje Fillon je obećao dubok rezove javne potrošnje i labavije radno zakonodavstvo u naporu da potakne posrnulu francusku ekonomiju da stvori više radnih mjesta. Također je objavio planove da povisi dob za penzionisanje i ukine 35-osatnu radnu sedmicu.

Na međunarodnoj pozornici Fillon se zalagao za poboljšanje odnosa s Kremljom, koje bi po njegovim riječima trebalo uključivati okončanje evropskih sankcija uvedenih Rusiji zbog sukoba u Ukrajini.

Njega su kritikovali francuski političari nakon što su mu vodeći ruski zvaničnici među kojima je i predsjednik Vladimir Putin izražavali podršku.

"Došao je trenutak da se politička porodica mobilizira oko Francoisa Fillona kako bi garantirao promjene koje su Francuskoj potrebne više nego ikada u 2017. godini", navodi Sarkozy u saopćenju objavljenom nakon Fillonovog proglašavanja pobjede.

Juppe je također izjavio da će pružiti podršku Fillonu tokom utrke za mjesto u Jelisejskoj palati na izborima koji će se održati u aprilu i maju 2017.

Bivši premijeri iz ere Jacquesa Chiraca predlagali su umjerenije rezove potrošnje i zauzimali su obazriviji pristup kulturnoj integraciji. Fillon je također upozoravao protiv reakcionarnih odgovora na islam nakon terorističkih napada.

Tokom predizborne kampanje Filloon je kazao kako ne vjeruje da bi Francuska trebala biti multikulturno društvo, i stao je u podršku nizu oštrih mjera francuskih gradonačelnika oko ljetnih zabrana kupaćih kostima burkinija.

Očekuje se da će Fillon imati dobre šanse da uđe u drugi krug predsjedničkih izbora u kome bi se suočio s Marine Le Pen iz stranke krajnje desnice Nacionalni front.

Takav scenarij očekuje se zahvaljujući slaboj stopi popularnosti predsjednika Francoisa Hollandea, čija je Socijalistička partija u rasulu nakon brojnih nepopularnih mjera koje su stvorile duboke podijele u stranci, prenosi dpa.