Hugo Chavez
0

'Fidel Castro više neće u javnost'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez izjavio je u nedjelju kako je malo vjerovatno da će se oboljeli kubanski lider Fidel Castro više ikada pojaviti u javnosti.

"Onaj Fidel u uniformi koji je kasno noću hodao ulicama gradova, grleći ljude, neće se vratiti. To će nam ostati u sjećanju", izjavio je on u nedjeljnom obraćanju putem radija i televizije, prenosi AP.

On nije govorio o trenutnom zdravstvenom stanju 82-godišnjeg Castra ni zašto smatra da se Castro neće vratiti na javnu scenu.

Chavez je nastavio da se povremeno sastaje sa svojim prijateljem Castrom otkako je bivši kubanski lider podvrgnut hitnoj operaciji unutrašnjih organa prije otprilike dvije i po godine. Castro je posljednji put viđen u javnosti 26. jula 2006. prilikom slavlju na istoku Kube.

Otada su kubanske vlasti povremeno objavljivale fotografije i snimke Castrovih sastanaka s Chavezom i drugim stranim liderima.

Fidel je predao vlast mlađem bratu Raulu Castru, ali nastavio je da pisati komentare koji su objavljivani u zvaničnim kubanskim medijima.

Chavez, koji tvrdi da vodi Venecuelu prema socijalizmu, s tugom se prisjetio kada su se on i Castro posljednji put zajedno pojavili u javnosti tokom posjete Argentini u julu 2006.

"On je zakoračio na vrata aviona i zagrlili smo se. Moj Bože, nikada nisam mislio da će to biti posljednji put. Fidelov će duh vječno biti tu", izjavio je Chavez.

Od preuzimanja vlasti 1999. Chavez je uspostavio snažne veze s Kubom. Venecuela šalje 190.000 barela nafte dnevno otoku pod vodstvom komunista po povlaštenim cijenama, dok je Kuba poslala hiljade ljekara i sportskih radnika u Venecuelu.