Wikileaks
0

Fatah tražio od Izraela da napadne Hamas

SRNA
Yuval Diskin
Yuval Diskin
Članovi pokreta Fatah palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa tražili su od Izraela da napadne palestinski pokret Hamas 2007. godine, pokazuju diplomatske depeše koje je objavio internet sajt "Wikileaks".

U povjerljivim američkim dokumentima navode se izjave Yuvala Diskina, šefa izraelske bezbjednosne agencije Shin Bet, koji je rekao američkim diplomatama da su zvaničnici Fataha "demoralisani" u Pojasu Gaze i da traže pomoć zbog jačanja Hamasa.

    "Oni se približavaju situaciji u kojoj neće imati šta da dobiju, niti da izgube, a ipak traže od nas da napadnemo Hamas. Očajni su", rekao je Diskin američkim zvaničnicima.

    On je potom pohvalio saradnju svoje agencije sa Abbasovom službom bezbjednosti i precizirao da ona dostavlja Shin Betu "skoro sve obavještajne podatke do kojih dođe".

    "Oni shvataju da bezbjednost Izraela ima ključni značaj za njihov opstanak u borbi sa Hamasom na Zapadnoj obali", rekao je Diskin na sastanku u junu 2007. godine.

    Analitičari smatraju da bi otkrića o bliskoj saradnji Abbasovog pokreta sa Izraelom u borbi protiv druge palestinske organizacije mogla da dovedu u neugodan položaj zvaničnu palestinsku administraciju.

    Odnosi između Hamasa i Fataha napeti su godinama, a kulminirali su oružanim okršajima poslije izbora 2006. godine. Hamas je tada potisnuo Fatah iz Pojasa Gaze i preueo kontrolu nad ovom oblasti.