WHO
0

Farmaceuti krivi za kašnjenje u distribuciji vakcina

FENA
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) okrivila je u ponedjeljak farmaceutsku industriju i regulativu na tržištu lijekova za kašnjenje u distribuciji vakcina u siromašne zemlje tokom pandemije svinjske gripe.

WHO je učinila sve da osigura da vakcine koje su donirale bogate zemlje i sami proizvođači brzo stignu do ugroženih ljudi u zemljama u razvoju, ali su se tu pojavile neke sistemske prepreke, izjavila je glavna direktorica WHO-a Margaret Chan pred panelom stručnjaka angažiranih da procijene djelovanje WHO-a u kriznim uvjetima minule pandemije.

Ona je istaknula da ne vidi kako bi bilo kakvo planiranje moglo otkloniti slične prepreke u nekim budućim sličnim situacijama, prenosi Reuters.

"Prepreke koje su nas usporile proistječu iz nedostatka usklađenosti propisa o registraciji lijekova i vakcina, pitanja odgovornosti kao elementa politike kompanija te jednostavne činjenice da se nijedna zemlja ne želi lišiti suverenog prava da odobri iznošenje na tržište nekog medicinskog proizvoda", istaknula je Chan.

Prema njenim riječima, dodatni problem predstavljala je i nužnost da se osigura "hladni lanac" u distribuciji vakcina kako bi se očuvala njihova djelotvornost.

WHO je koordinirao distribuciju 78 miliona doza doniranih vakcina u 77 odabranih zemalja, među kojima su bile i Bangladeš, Kuba, Sjeverna Koreja i Zimbabve.

U nacrtu izvještaja, objavljenog ranije ovog mjeseca, spomenuti panel stručnjaka je naveo kako nije pronašao dokaze da je farmaceutska industrija utjecala na odlučivanje WHO-a tokom pandemije.

Ipak, ovoj agenciji UN je preliminarno prigovoreno što nije bila dovoljno jasna u opisivanju i označavanju faza pandemije, što je u javnost unosilo zabunu, kao i što je njena birokracija omela pravovremenu distribuciju vakcina.

Panel stručnjaka će konačni izvještaj o djelovanju WHO-a tokom pandemije objaviti nekoliko sedmica prije godišnjeg ministarskog skupa WHO-a, koji će se održati između 16. i 24. maja.