Svijet
0

Fabius: Postoje sve jači dokazi da je u Siriji korišteno hemijsko oružje

SRNA
Laurent Fabius (Foto: AFP)
Laurent Fabius (Foto: AFP)
Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius rekao je danas da su "sve jači dokazi" koji potvrđuju da je hemijsko naoružanje korišteno u Siriji.

Fabius je, u obraćanju novinarima, nakon sastanka u Briselu sa svojim evropskim kolegama, rekao da su, ipak, neophodne veoma detaljne potvrde o upotrebi hemijskog naoružanja.

"Postoje indikacije o lokalizovanoj upotrebi hemijskog oružja. U toku je savjetovanje sa našim partnerima kako bi utvrdili kakve ćemo konkretne poteze povući", rekao je Fabius.

Fabius odlazi u Pariz, gdje će se sastati sa ruskim i američkim kolegama Sergejem Lavrovim i Johnom Kerryjem radi razgovora o mirovnoj konferenciji o Siriji, koja se održava narednog mjeseca.

Francuski dnevnik Le Monde danas je objavio da je sirijska vojska upotrijebila hemijsko naoružanje u borbi protiv pobunjenika u predgrađu Damaska.

List se u članku poziva na svoja dva novinara koji su bili u spornoj oblasti u aprilu i maju.

Novinar Jean-Philippe Remy i fotograf Laurent Van der Stockt su izvijestili da su 13. aprila primijetili pobunjenike koji su se "gušili i povraćali" u oblasti u kojoj je izvršen napad hemijskim oružjem.

Le Mond ističe da je i njihov fotograf četiri dana nakon napada imao pomućen vid i otežano disanje.

Novinari ističu da su prikupili izjave svjedoka o upotrebi hemijskog naoružanja u velikoj oblasti u okolini Damaska.