Podržalo 509 poslanika
120

Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom Putina smatra odgovornim za smrt Navalnog

L. S.
Julija Navalna, supruga umrlog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog (Foto: EPA-EFE)
Julija Navalna, supruga umrlog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog (Foto: EPA-EFE)
Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom se osuđuje smrt ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog u udaljenoj arktičkoj kaznenoj koloniji te se odgovornim smatra ruska vlada i Vladimir Putin.

Evropski parlament saopštio je da ruski predsednik Putin snosi "kriminalnu i političku odgovornost" za smrt Navalnog i da bi trebalo da bude pozvan na odgovornost.

Dokument, odobren uz podršku 509 poslanika poziva na sankcije ne samo protiv onih koji su umiješani u smrt Navalnog, već i protiv svih onih koji su učestvovali u njegovom suđenju i osudi i bili odgovorni za uslove njegovog zatvaranja. Predlaže se da se sankcije koordiniraju sa SAD, koje su već objavile svoju listu mjera.

Navalni, jedan od najžešćih Putinovih kritičara, umro je u zatvoru 16. februara u nejasnim okolnostima, ali čelnici Evropske Unije okrivljuju ruskog predsjednika.

"Ruska vlada i Vladimir Putin lično snose krivičnu i političku odgovornost za smrt svog najistaknutijeg protivnika Alekseja Navalnog", navodi se u rezoluciji parlamenta koja je usvojena sa 506 glasova u skupštini od 705 poslanika.

Zastupnici su pozvali na "nezavisnu i transparentnu međunarodnu istragu" o okolnostima Navalnijeve smrti.

Osim toga, Parlament je zatražio od 27 država članica EU da pojačaju podršku ruskim političkim zatvorenicima i nastave da podržavaju demokratsku opoziciju u Rusiji.

Dakako, rezolucije Evropskog parlamenta nemaju pravnu snagu i preporučljive su prirode, ali se široko koriste u EU za promoviranje i širenje određenih političkih stavova.