Nikad toplije proljeće
45

Evropski kontinent postaje sve topliji, sušniji i sa više sunčanih dana

S. Š.
Jedan dio Evrope tokom aprila se suočava sa ekstremnim temperaturama koje izazivaju sušu
Jedan dio Evrope tokom aprila se suočava sa ekstremnim temperaturama koje izazivaju sušu
Nedavni Copernicusov izvještaj o evropskom stanju klime za 2022. dao je sliku kontinenta koji postaje sve topliji, sušniji i sunčaniji. Zašto je ovo tako i da li nam sličan scenarij slijedi i u ovoj godini, istraživanje je proveo i pokušao dati odgovore Euronews.
Godinu 2022. obilježile su ekstremne vrućine i rasprostranjena suša,, a da li će nam se ovakva situacija ponoviti, klimatolog Julien Nicolas vjeruje da je moguće.

"Vidimo da se ovo dešava trenutno u Španiji gdje imate ekstremne temperature, u kombinaciji sa vrlo sušnim uvjetima koji su doveli do temperatura znatno iznad prosjeka. Dakle, ovo je jedan primjer gdje se ponavlja scenario iz 2022", kaže on.

U 2022. godini došlo je do značajnog porasta broja dana sa onim što se naziva " jakim toplotnim stresom". Također, prošle godine mnogi dijelovi Evrope iskusili su 40 dana godišnje ili više s temperaturama s ocjenom od 32 do 38 stepeni što zabrinjava doktore.

"Visoke temperature mogu izazvati srčani ili moždani udar. Mogu dovesti do dehidracije, do zatajenja bubrega", kaže Nathalie Nidens, doktorica u njemačkoj Alijansi za klimatske promjene i zdravlje.

Ona kaže da bi ljudi koji su slabijeg zdravlja trebali potražiti savjet kako da se prilagode:

"Također je moguće da je potrebno prilagoditi određene lijekove i ograničenja u ishrani jer neki lijekovi vas zapravo mogu učiniti ranjivijim na vrućinu i stoga predstavljati veći rizik. Tako da ponekad doze treba prilagoditi", dodaje Nidens.

Pored vrućine i suše, još jedan ključni trend od 2022. godine je da Evropa postaje sunčanija.

Prošle godine, kontinent je imao najduže zabilježeno trajanje sunčeve svjetlosti - što možete pogledati na članku Euronewsa.

"Ono što vidimo u klimi koja se zagrijava je da imamo više situacija u kojima područja visokog pritiska blokiraju kretanje područja niskog pritiska. I zbog toga, područje visokog pritiska može biti povezano sa više sunčanih uslova", kaže Rob Roebeling, stručnjak za klimatske proizvode u Eumetsatu

Na globalnom nivou, april 2023. bio je 0,3 stepeni Celzijusa iznad prosjeka u odnosu na temperaturni prosjek za period 1991-2020 . U Evropi je to bila pomiješana slika. Bilo je hladnije od Velike Britanije do Turske, ali mnogo toplije oko Iberijskog poluostrva.

Na zapadnom Mediteranu zabilježen je niz najviših temperatura svih vremena za april.