"Naš brod je najhitniji"
0

Evropski Jevreji spremaju humanitarni brod za Gazu

FENA
Njemački i evropski Jevreji spremaju brod s humanitarnom pomoći za Gazu koji bi krenuo krajem jula, izjavila je u četvrtak jedna zvaničnica ove inicijative u Berlinu.

"Lista putnika još nije napravljena, ali imamo puno zahtjeva iz cijelog svijeta", izjavila je za Deutschlandfunk Edith Lutz, koja priprema putovanje što ga je organizirala njemačka sekcija mreže "Evropski Jevreji za pravedan mir" na Bliskom istoku.

"Među zainteresiranim osobama su 'mnogobrojni Izraelci', uz političke zvaničnike, i nejevreji, ali će oni na listi biti iza drugih, jer zahtjevi Jevreja da budu na ovom jevrejskom brodu imaju veću težinu", kazala je Edith Lutz.

"Nakon izraelskog napada na međunarodne brodove 31. maja, naš brod je hitniji nego ikada", dodala je ona.

"Puno poruka podrške je došlo iz Izraela. Ići ćemo tamo i pokušat ćemo ubijediti Izrael da je naš brod bezopasan i da može biti još ovakvih. Ako nam Izrael prepriječi put, mi ćemo napraviti polukrug i zatim se ponovo vratiti", upozorila je Lutz.

Organizacija je sakupila donacije za djecu Gaze, "školske torbe sa školskim priborom, igračke, odjeću i muzičke instrumente.

"Ne znamo hoće li nam dopustiti da prođemo. U kontaktu smo s izraelskom vladom i ambasadom u Berlinu. Davno smo ih obavijestili", kazala je Lutz.

U prvom odgovoru, izraelska ambasada u Njemačkoj je navela da ne može pomoći organizaciji, precizirala je ona, ali će se razgovori nastaviti, javio je AFP.