Svijet
0

Evropska komisija predlaže zabranu fosfata u deterdžentima za rublje

FENA
Evropska komisija predložila je u četvrtak da se od 2013. u deterdžentima za rublje zabrani korištenje fosfata i ograniče druge tvari koje sadrže fosfor, objavljeno je u Bruxellesu.

Nacrtom uredbe predlaže se limit od 0,5 posto fosfata u ukupnoj količini deterdženta za rublje na evropskom tržištu, a uredba bi se primjenjivala od 1. januara 2013., nakon što je prihvate zemlje članice i Evropski parlament.

Cilj nacrta uredbe je smanjiti količinu fosfata u otpadnim vodama i općenito poboljšati kvalitetu evropskih voda te harmonizirati mjere u svim zemljama EU-a. U interesu je i zemalja Evropske unije ali i susjednih zemalja da kvaliteta vode u EU bude što je moguće viša, kaže EK.

"Prijedlog Komisije da zabrani fosfate u deterdžentima za rublje osigurat će da evropski građani imaju koristi od povećane kvalitete voda u njihovim jezerima, rijekama i morima a istovremeno će evropske kompanije postati predvodnice u tom sektoru", kazao je evropski povjerenik za industriju i poduzetništvo Antonio Tajani.

Nacrt uredbe ne tiče se deterdženata za automatske perilice suđa.

Neke zemlje članice već imaju na snazi nacionalne restrikcije dok se druge oslanjaju na dobrovoljne akcije proizvođača deterdženata. Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija, Austrija, Švedska i Češka imaju na snazi zabranu korištenja fosfata, dok Irska, Slovenija i Finska imaju dobrovoljnu zabranu za industriju.

Po Komisiji, najveći dio fosfata u evropske vode dolazi iz poljoprivrede i kanalizacije. Deterdženti koji koriste fosfate kako bi ublažili učinke tvrde vode treći su uzrok. Međutim, u Dunavu i u Baltičkom moru 16 posto i 24 posto fosfata dolazi upravo iz deterdženata.

Kada se prekomjerno ispuštaju u vodu, fosfati mogu podići količinu nutrijenata na neodrživu razinu, što uzrokuje rast algi nauštrb drugoga vodenog života.

Fosfati iz deterdženata koji se ispuštaju u otpadne vode mogu se ukloniti vrlo skupim hemijskim ili biološkim procesima u postrojenjima za tretman otpadnih voda, ali nemaju sva postrojenja u EU za to predviđenu tehnologiju.