Svijet
0

Evropa pod snijegom, nove žrtve hladnoće

NINA
Najveći dio Evrope je pod snijegom, a val hladnoće, koji je proteklog vikenda zahvatio skoro čitav kontinent, odnio je nove živote, poremetio saobraćaj i izazvao brojne udese.

U Francuskoj jedan 56-godišnji beskućnik umro je protekle noći blizu Liona od hladnoće, a jučer je ista sudbina snašla dvoje drugih beskućnika. Centralni i južni dijelovi te zemlje zahvaćeni su snježnim padavinama, a saobraćaj je mjestimično blokiran, javile su agencije.

U Španiji, ledeni vjetar, snijeg i temperatura koja se spušta do 15 stepeni ispod nule odnijeli su jedan život u Kataloniji, na sjeveroistoku zemlje.

U Portugalu vlasti su proglasile izvanredno stanje zbog vala hladnog vremena koji je početkom sedmice zahvatio regiju.

I u Italiji su zametene mnoge oblasti, uglavnom u centralnom i južnom dijelu zemlje. Škole su danas bile zatvorene, a saobraćaj je mjestimično poremećen.

Čak su i Sicilija, Sardinija i vulkan Vezuv, na jugu zemlje, prekriveni snijegom, što je vrlo retka pojava. Hladnoća se širi i Velikom Britanijom, Belgijom i Njemačkom, u kojima se saobraćaj sada uglavnom odvija normalno poslije blokada i brojnih sudara početkom sedmice.

Snježni prekrivač u Švajcarskoj pretvorio se u led i izazvao veliki broj udesa, a u Austriji, gust snijeg koji je napadao također je rezultirao brojnim zastojima i saobraćajnim nesrećama.

Policija na istoku Austrije prekinula je danas potragu za 21-godišnjim američkim skijašem koji je na Tirolu nestao u subotu poslije lavine i za kojeg se vjeruje da je mrtav.

Tokom subote i nedjelje u snježnim lavinama je poginulo troje Kanađana i jedan Nijemac.

Val hladnoće se danas proširio i na istočnu Evropu. Oko 3.000 Rumunja bilo je jutros bez struje, saobraćaj je poremećen u čitavoj zemlji, a luke Konstanca i Adjidja su zatvorene.

Snijeg je protekle noći počeo padati i u Mađarskoj, a snježni prekrivač u Budimpešti dostigao je 20 centimetara. Snježne oluje bjesne na istoku i sjeveroistoku Češke, željeznički saobraćaj je bio prekinut nekoliko sati zbog stabala koja je snažan vjetar oborio na prugu.

U Hrvatskoj je putnički i pomorski saobraćaj poremećen u više oblasti. U centralnom dijelu zemlje visina snijega mjestimično prelazi 60 centimetara.

I u Makedoniji je promet otežan, a u nekim oblastima na sjeverozapadu zemlje čak i prekinut.

Mnoga područja na sjeveru i istoku Albanije također su blokirana zbog snijega, koji ponegdje dostiže visinu od jednog metra. Deseci vozila proveli su noć na putu prema Kukešu, 200 kilometara sjeveroistočno od Tirane, zbog lavina i snježnih nanosa koji su potpuno paralizirali saobraćaj.

Turska je jedna od zemalja koje su najviše pogođene nevremenom. Na zaleđenim cestama dogodio se veliki broj udesa, a nekoliko osoba je izgubilo život.